Video Adevărata reședință a lui Vlad Țepeș primește 3 milioane de euro de la UE

Data actualizării: Data publicării:
cetatea poenari
Cetatea Poenari, adevărata reședință a lui Vlad Țepeș, va fi restaurată cu ajutorul fondurilor europene Foto: Digi24

Adevărata reședință a lui Vlad Țepeș a fost de fapt Cetatea Poenari, din județul Argeș. Fortăreața a fost construită direct pe stâncă, în vârful muntelui. Ai de urcat 1.480 de trepte ca să ajungi să vizitezi cetatea, dar priveliștea Văii Argeșului merită efortul. O vreme, urșii au pus stăpânire pe ruine, dar între timp s-a montat acolo un gard electrificat, care îi ține la distanță. În curând încep și aici reconsolidările și categoric, ajutorul vine dinspre Uniunea Europeană.

Cristina Cileacu: Am plecat din Pitești și suntem în comuna Arefu și am venit aici pentru că în vârful muntelui este Cetatea Poenari, care va fi restaurată cu fonduri europene. Dvs. sunteți responsabil și de acest proiect. Câți bani va primi cetatea și ce urmează să se facă?

Cornel Popescu, directorul Muzeului Județean Argeș: În Dealul Cetățuii este Cetatea Poenari, singura cetate care are din punct de vedere istoric legătură cu Vlad Țepeș. De fapt, turnul patrulater datează încă din timpul lui Basarab I și lucrările au fost continuate și cetatea extinsă de către domnitorul Vlad Țepeș.

Este tot un proiect pe fonduri europene, tot pe Axa 5 sub Axa 1. Sunt 3 milioane de euro bani europeni și aproape 9 milioane de euro finanțare din partea Consiliului Județean Argeș, contribuția CJ Argeș pentru a consolida și restaura cetatea lui Vlad Țepeș.

Este, de asemenea, un monument istoric clasa A, sunt lucrări deosebite, lucrări de complexitate, având în vedere și poziționarea cetății, organizarea de șantier va impune foarte mult de lucru.

Avem un câștigător, un operator economic care trebuie în aproximativ doi ani să ne aducă această bijuterie arhitectonică și acest monument de interes național, să-l aducă la starea inițială, să-l consolideze și să putem după aceea să-l aducem din nou publicului larg, spre vizitare.

cetatea poenari - captura YT mihai oprescu
Cetatea Poenari, o adevărată bijuterie arhitecturală, va fi restaurată și redată publicului în aproximativ doi ani Foto: captură YouTube

Lucrările de restaurare ar trebui să înceapă în primăvară

Cristina Cileacu: Și când începe concret transformarea monumentului?

Cornel Popescu: La acest moment la care discutăm, operatorul economic a semnat contractul, a constituit garanția de bună execuție și este în faza de proiectare, pentru că a fost scos la pachet proiectare plus execuție. În termen de 3 luni se face proiectarea, trebuie să realizeze proiectul tehnic, să obțină după aceea toate avizele necesare, având în vedere că este și monument istoric, și bineînțeles după aceea să treacă la organizarea de șantier și la lucrările propriu-zise. Probabil că din primăvară vor începe lucrările, aici trebuie să ținem cont și de condițiile meteo, pentru că dacă avem o iarnă grea nu se pot executa lucrări.

Cristina Cileacu: Și asta devansează, desigur, termenul de finalizare a lucrării.

Cornel Popescu: Nu, ele au fost scoase la pachet proiectare plus execuție și în aproximativ 2 ani lucrarea trebuie să fie gata cu totul.

Cristina Cileacu: Indiferent de condiții meteo și altceva.

Cornel Popescu: Sigur, indiferent de condițiile meteo, este un lucru pe care operatorul economic și l-a asumat prin semnarea contractului.

Cristina Cileacu: Știm că este monument istoric și că este foarte important, dar la fel de important este și accesul până la acest monument.

Cornel Popescu: Avem o scară, sunt 1.480 de trepte, este realizată în anii 70 de către armata română și pe acea scară se face accesul dintotdeauna până în prezent la cetate. Am avut și probleme în trecut, așa cum bine știți, cu urșii, avem un sistem de împrejmuire, un gard electric care ne protejează acum, și astfel cetatea este deschisă aproape tot timpul anului, mai puțin în momentele în care ninge, pentru că atunci, sigur, nu se mai poate urca.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri