Adolescenta romă expulzată din Franţa respinge compromisul lui Francois Hollande: nu se întoarce fără părinţi. Raport: expulzarea este legală

Data publicării:
romaFR 1

Eleva de etnie romă care a fost expulzată din Franţa i-a spus un nu hotărât preşedintelui Francois Hollande. Leonarda Dibrani a refuzat invitaţia liderului francez de a reveni în Hexagon fără familie. Arestarea tinerei în timp ce se afla într-o excursie şcolară şi deportarea sa în Kosovo alături de rude a stârnit furia liceeniilor francezi, care au ieşit cu miile pe străzile Parisului. Un caz similar pentru care tinerii au demonstrat este cel al elevului armean Khatchik Kachatryan, deportat – ca şi Leonarda – pentru că nu avea acte de şedere legală în Franţa.

Presiunea străzii şi a colegilor socialişti l-au făcut pe preşedintele Francois Hollande să accepte un compromis în cazul fetei de etnie romă expulzată în Kosovo. Liderul de la Champs-Élysées s-a arătat însă numai în parte conciliant, respingând întoarcerea întregii familii în Franţa: „Date fiind circumstanţele, dacă Leonarda depune o cerere şi vrea să îşi continue studiile, va fi binevenită, dar numai ea.

Anunţul şefului statului a venit la doar câteva ore după ce un raport al Ministerului de Interne arăta că expulzarea ei a fost legală. Ancheta administrativă arată de asemenea că poliţia putea acţiona cu mai mult discernământ în demersul arestării făcute în timpul excursiei şcolare la care participa tânăra.

Preşedintele Franţei a fost întâmpinat însă de un nu hotărât din partea fetei, care spune că nu îşi poate lăsa familia în urmă. „Nu, nu vreau să mă întorc fără familia mea, pentru că vreau să stau cu ei, şi mai ales cu sora mea, pentru că suntem foarte ataşate una de cealaltă. Nu vreau să stau în Kosovo, pentru că nu vorbesc albaneza”, a spus Leonarda Dibrani.

Francois Hollande a primit un răspuns la fel de dur din partea tatălui. „Întrebarea mea pentru el este: are copii de dat afară aşa cum a făcut cu copiii mei? A spus că fata mea se poate întoarce în Franţa, dar nu şi mama, tatăl şi ceilalţi copii. Şi aceştia merg la şcoală. Nu ştiu la ce s-o fi gândit”, a declarat indignat Reshat Dibrani.

Ministrul de interne, Manuel Valls, consideră propunerea liderului de la Elysée drept generoasă, un gest prin care preşedintele arată că vrea să ţină şcoala departe de conflictele din societate. Într-un interviu publicat duminică, el reia oferta reprimirii în Franţa a Leonardei, dar nu şi a familiei sale.

Adolescenta în vârstă de 15 ani originară din Kosovo crescuse în această ţară şi urma să îşi primească permisul de şedere peste doar două luni. Ea nu vorbeşte limba albaneză, aşadar nu poate merge deocamdată la o şcoală din Kosovo.

Deportarea Leonardei şi a armeanului Khatchik Kachatryan a generat ample proteste. Mii de liceeni au refuzat să mai intre la ore şi au cerut revenirea imediată a expulzaţilor în Hexagon.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri