Sari la conținut

AFP: Diplomația germană va fi condusă de o persoană impulsivă

Versatil, imprevizibil, adept al stilului franc de a se adresa: Sigmar Gabriel, care urmează să preia vineri funcția de ministru de externe al Germaniei, nu dispune, la prima vedere, de niciuna dintre calitățile cerute în general pentru această funcție, notează vineri agenția France Presse.

sigmar

Foto: Guliver/GettyImages

„(Frank-Walter) Steinmeier, ministru de externe în exercițiu și viitor șef al statului, mi-a spus că în viitoarea mea funcție, nu voi mai putea continua așa. Va trebui să devin mai diplomat”, a afirmat joi Sigmar Gabriel în fața parlamentarilor germani.

Din 2013 ministru al economiei și vicecancelar în al treilea guvern Merkel, Sigmar Gabriel (foto) este considerat un politician strălucit și un mare orator care a acumulat o mare experiență în călătorii internaționale.

Dar acestea sunt gafe ce rămân în memorie, așa cum este cazul unei deplasări, considerată prematură, în Iran în iulie 2015, la scurt timp după semnarea acordului privind programul nuclear iranian, ceea ce a provocat iritare în Israel și stânjeneală la Berlin. 

Un alt exemplu este cazul din octombrie anul trecut, atunci când Gabriel a acuzat în presă China de concurență neloială în dauna industriei germane, cu puțin timp înainte de a efectua o vizită la Beijing. Primirea din partea autorităților chineze a fost una glacială - continuă AFP.

„Este justificat cumva să ne întrebăm dacă Sigmar Gabriel, care nu s-a remarcat până acum prin finețea sa diplomatică, este persoana potrivită” pentru postul de ministru de externe, a estimat recent cotidianul conservator german Die Welt.

Urmărit de o lipsă cronică de popularitate, Gabriel a renunțat într-un final la ambiția de a fi contracandidatul Angelei Merkel la funcția de cancelar la alegerile parlamentare din 24 septembrie acest an.

Marți, el a anunțat că lasă această sarcină, ca și conducerea Partidului Social-Democrat (SPD), fostului președinte al Parlamentului European Martin Schulz, plasat mai bine în sondajele de opinie. 

În anul 2009, Sigmar Gabriel a preluat conducerea SPD într-o perioadă dificilă ce a urmat reformelor sociale nepopulare promovate de cancelarul Gerhard Schroder la începutul anilor 2000.

„Fostul profesor întruchipa atunci o reorientare a partidului său către valorile progresiste. În interiorul guvernului Merkel, el a operat introducerea unui salariu minim — o mică revoluție în Germania — și creșterea pensiilor mici. Totuși, el nu a reușit să pună stavilă erodării partidului său, creditat în prezent cu circa 20% din intențiile de vot. O parte a electoratului său a aderat la stânga radicală Die Linke, la Verzi și la populiștii de dreapta «Alternativa pentru Germania» (AfD), pe fondul crizei migranților”, adaugă agenția de presă franceză.

Provenit dintr-un mediu modest, crescut de mama sa care lucra ca infirmieră, Sigmar Gabriel a avut o relație foarte complicată cu tatăl său, expulzat din Silezia și nazist convins întreaga sa viață. 

Acest trecut ar explica, în parte, personalitatea sa impulsivă și versatilă. În 2013, el a mărturisit săptămânalului Die Zeit că a păstrat din copilăria sa „o furie aproape de nestăvilit”.

Atunci când, în august 2016, tineri extremiști de dreapta l-au acuzat că distruge țara și și-au exprimat aprecierea pentru patriotismul tatălui său, el a reacționat arătându-le degetul mijlociu - un gest nedemn de un mare politician. Invitat să răspundă criticilor, el a replicat: „Am făcut o singură greșeală, nu am utilizat ambele mâini”, încheie AFP.

Pe aceeași temă