Agenția Europeană a Medicamentului: Vaccinul AstraZeneca e sigur și eficient

Data actualizării: Data publicării:
cutie cu doze de vaccin astrazeneca impotriva covid-19
Doze de vaccin anti-COVID AstraZeneca. Foto: Getty Images

Vaccinul AstraZenenca e sigur și eficient, a decis comitetul Agenției Europene a Medicamentului. EMA va continua să studieze o posibilă legătură între vaccin şi formarea unor tromboze la persoane vaccinate.

Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului, a spus că efectele adverse vor fi în continuare studiate și că vor fi investigate de asemenea cazurile rare de tromboze, în condițiile în care nu au fost găsite dovezi suficiente care să arate că acestea ar fi corelate.

Cetățenii din Uniunea Europeană trebuie să fie informați în legătură cu ceea ce trebuie să facă, a mai spus Cooke.

„Eu m-aș vaccina și mâine, dar aș vrea să știu la ce trebuie să fiu atentă”, a adăugat șefa EMA, răspunzând unei întrebări a jurnaliștilor.

Vaccinul este sigur și eficient în prevenirea COVID-19, iar beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile, au spus oficialii EMA într-o conferință de presă.

Sabine Straus, președintele Comitetului de Risc pentru Farmacovigilență al EMA, a spus că nu s-a întegistrat o creștere a persoanelor cu cheaguri de sânge în urma vaccinului, dar astfel de simptome pot fi asociate infecției cu COVID-19, asfel că vaccinul practic reduce acest risc.

În privința cazurilor severe raportate, diagnosticate ca trombocitopenie, ea a spus că nu sunt încă suficiente dovezi pentru a spune dacă acestea au legătură cu vaccinul AstraZeneca.

Ea a adăugat că apariția trombozelor poate fi cauzată de COVID sau de sindromul post-COVID și că acest lucru este studiat în prezent, pentru a putea da o recomandare în acest sens.

Mai multe cazuri au fost înregistrate în rândul femeilor tinere și va fi studiată și o posibilă legătură între acest lucru și administrarea de anticoncepționale, a mai spus Straus.

Reprezentanții EMA au adăugat că trombozele și tromboembolismele sunt o cauză relativ frecventă a morbidității în UE și că nu s-a raportat o creștere a acestora în urma campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Mai multe țări europene - printre care Germania, Franța, Italia și Spania - au anunțat anterior că suspendă, ca măsură de precauție, folosirea vaccinului împotriva COVID-19 al companiei AstraZeneca, din cauza unor posibilele efecte adverse. 

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri