Aleea care se transformă în dig, piedică bulgărească în calea inundaţiilor la Vidin

Data publicării:
vidin

Vecinii din Bulgaria se pregătesc pentru ce este mai rău, în condiţiile în care Dunărea aproape a depăşit cota de inundaţie. La Vidin, de exemplu, fluviul a ajuns în curtea cetăţii. Oamenii au întărit digurile cu saci de nisip, dar există şi un sistem modern de protecţie împotriva apelor: un zid metalic care protejează centrul oraşului istoric.

Aleea de pe faleza Dunării de la Vidin pare la prima vedere o zonă amenajată pentru plimbare. În realitate însă, acolo se află un zid de protecţie la care apelează bulgarii în momentul inundaţiilor. Imediat ce apa iese din matcă, această porţiune metalică se ridică şi protejează tot centrul oraşului.

În acest moment, fluviul mai are un metru până va depăşi cota de inundaţie. Potrivit hidrologilor, viitura este aproape.

Periferiile nu sunt protejate aşa cum este centrul, aşa că apa a ajuns deja în castelul Baba Vida, aflat la marginea oraşului, care a avut de suferit şi la inundaţiile din 2006.

Ca şi în România, autorităţile din Bulgaria se pregătesc de inundaţii în mai multe localităţi aflate de-a lungul Dunării şi au întărit digurile de protecţie cu saci de nisip.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri