Franța are un nou președinte. Macron: Voi apăra Franța, voi apăra Europa!

Data actualizării: Data publicării:
Emmanuel Macron Celebrates His Presidential Election Victory At Le Louvre In Paris
FOTO: Gulliver/GettyImages

Franța a ales. Rezultatele oficiale după numărarea tuturor voturilor îl dau câștigător detașat pe Emmanuel Macron în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Emmanuel Macron Celebrates His Presidential Election Victory At Le Louvre In Paris
Într-un gest oarecum mai puțin obișnuit pentru o ipostază publică, oficială, soția președintelui ales - fosta sa profesoară, cu 25 de ani mai în vârstă decât el - îi sărută mâna pe scenă, în faţa miilor de susţinători, semn aparent al bucuriei și dragostei pe care i-o poartă FOTO: Gulliver/GettyImages

Citiți și: 

PORTRET. Cine este Emmanuel Macron, noul președinte al Franței

Viitoarea primă doamnă a Franței: profesoara devenită soția elevului

ACTUALIZARE luni, ora 7:00 După numărarea tuturor voturilor, liderul mişcării En Marche! a obţinut 66,06 la sută din voturile exprimate. Emmanuel Macron a fost votat covârşitor de francezii din diaspora. În Statele Unite, la New York şi Boston, dar şi în Canada, la Montreal, el a obţinut peste 90%.

Contracandidata sa, Marine Le Pen, a fost preferată de doar 33,94% dintre francezii care au fost la urne. Aceasta şi-a acceptat înfrângerea, dar a spus că a pierdut o luptă, nu tot războiul.

În turul al doilea al prezidenţialelor din Franţa, prezenţa la vot a fost cea mai mică de după 1969 - doar 75%.

În primul discurs de după anunţarea primelor exit-poll-uri, de la cartierul său general, Emmanuel Macron a transmis un mesaj care îndeamnă la reconciliere, pentru binele Franţei.

„Voi apăra Franța, interesele ei vitale, imaginea ei, mesajul pe care îl reprezintă. Îmi iau acest angajament în fața voastră. Voi apăra Europa, destinul comun al popoarelor de pe continentul nostru. În joc e civilizația noastră. Să iubim Franța începând din această seară! Pentru cei cinci ani care vin, vreau să mă pun în slujba ei cu umilință, devotament și hotărâre. Trăiască Republica, trăiască Franța!”, a declarat președintele ales.

Apoi, preşedintele ales a mers la Luvru, unde îl aşteptau mii de susţinători. Acolo, Emmanuel Macron şi-a făcut intrarea pe Oda Bucuriei, imnul Uniunii Europene.

„Vă mulţumesc pentru că sunteţi aici, că aţi fost alături de mine, că aţi luptat plini de curaj, în atât de multe luni, pentru că în seara asta aţi câştigat. Franţa a câştigat!”, a spus Emmanuel Macron, aclamat de miile de susținători.

Marine Le Pen, contracandidata sa, și-a recunoscut înfrângerea și și-a fixat un nou obiectiv – reformarea propriului partid și câștigarea alegerilor legislative din iunie, o etapă importantă pentru viitorul politic al președintelui însuși.

Francezii au ales un nou preşedinte al Republicii şi au votat pentru continuitate. L-am sunat pe domnul Macron şi l-am felicitat pentru victoria sa şi fiindcă port în suflet interesul naţional, îi doresc să reuşească. (...) Propun o transformare profundă a formaţiunii noastre, pentru a crea o forţă politică nouă. Le cer tuturor patrioţilor să ni se alăture. Mai mult ca niciodată, Franţa va avea nevoie de voi în lunile următoare. Trăiască Republica! Trăiasca Franţa!”, a spus lidera Frontului Național.

Deşi a pierdut alegerile, Marine Le Pen a obţinut e două ori mai multe voturi decât tatăl său, Jean-Marie le Pen, în 2002.

Totodată, este cel mai bun scor electoral obţinut vreodată de Frontul Naţional şi oferă o poziţie bună partidului înaintea alegerilor legislative de luna viitoare. Poate de aceea, candidata de extrem dreapta a părut relaxată la petrecerea de la sediul de campanie şi a dansat alături de colegi.

ACTUALIZARE 00.40. Rezultate parțiale după numărarea a 86% din voturi: Emmanuel Macron - 64,28% din voturi, Marine Le Pen - 35,72%.

ACTUALIZARE 00.30. La Paris, rezultatul votului a fost: 90% pentru Emmanuel Macron, 10% pentru Marine Le Pen, a anunțat primarul capitalei Franței, Anne Hidalgo.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 23.50.Emmanuel Macron a vorbit la telefon duminică seara cu Angela Merkel, cancelarul german, și a promis că va merge în curtând la Berlin. Predecesorul său, Francois Hollande, a mers în Germania chiar în după-amiaza învestirii.

ACTUALIZARE 23.40. Și președintele american Donald Trump l-a felicitat pe Macron.

ACTUALIZARE 23.35. Emmanuel Macron a ajuns pe esplanada din fața Muzeului Luvru, unde îl așteptau susținătorii săi. Aici a susținut cel de-al doilea discurs după victoria în alegeri.

În această seară aţi câştigat! Franţa a câştigat!”, a spus preşedintele ales, adăugând: „Ceea ce am făcut noi luni la rând nu are nici precedent, nici echivalent”.

El le-a transmis un mesaj francezilor care l-au votat „pentru a apăra republica în faţa extremismului”. „Cunosc dezacordurile noastre, le voi respecta, dar voi fi fidel angajamentelor asumate. Eu voi apăra republica”, a spus el, în aplauzele mulţimii.

Susţinătorilor lui Le Pen, preşedintele ales le-a transmis că le respectă nemulţumirile şi convingerile şi şi-a luat angajamentul să facă „totul, în următorii cinci ani, să nu mai aibă nici un motiv să voteze pentru extreme”.

În această seară nu există decât femeile şi bărbaţii francezi, poporul francez reunit”, a afirmat el, salutând “energia poporului Franţei”.

În această seară, Europa, lumea ne priveşte”, a spus Macron, precizând că Europa şi întreaga lume aşteaptă din partea Franţei să apere “spiritul (Epocii – n.r.) Luminilor, ameninţat”, libertăţile şi pe cei oprimaţi, să aducă “un nou umanism, al unei lumi mai sigure, cu libertate apărată, cu creştere economică, justiţie, mai multă ecologie”. „Aşteaptă să fim, în sfârşit, noi!”, a subliniat el.

Sarcina care ne aşteaptă, dragi concetăţeni, este imensă”, a spus Macron, prezentând priorităţile sale, printre care reformarea Europei, asigurarea securităţii şi creşterea economică.

Într-un mesaj adresat alegătorilor săi, în vederea scrutinului legislativ din iunie, el a pledat pentru formarea unei „majorităţi a schimbării”.

Nu vom ceda în faţa fricii, nu vom ceda în faţa diviziunilor, nu vom ceda în faţa minciunilor, ironiei”, a promis el.

Emmanuel Macron Celebrates His Presidential Election Victory At The Louvre
Foto: Guliver / GettyImages

ACTUALIZARE 23.15. Ministerul francez de Interne a confirmat oficial că Emmanuel Macron este noul preşedinte-ales al Franţei, relatează CNN.

Ministerul nu a oferit alte detalii.

Anterior, autorităţile au anunţat că Macron a obţinut 62,47% din voturi, din totalul de 77% dintre sufragii numărate.

Contracandidata sa, Marine Le Pen, a obţinut 37,53% din voturi, potrivit aceloraşi date.

ACTUALIZARE 22.55. Președintele Klaus Iohannis l-a felicitat, de asemenea, pe Emmanuel Macron,

ACTUALIZARE 22.19. Premierul Sorin Grindeanu l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru victoria „istorică” la alegerile prezidențiale.

ACTUALIZARE 22.08. Primele declarații ale lui Emmanuel Macron:„ Voi face totul pentru a vă răsplăti încrederea. Vreau să mă adresez tuturor cetățenilor, indiferent de alegerea lor. În această seară, vreau să adresez un salut republican adversarei mele, Marine Le Pen.

Cunosc mânia, anxietățile pe care mulți dintre dvs. le-ați exprimat. E datoria mea să le aud.

În seara aceasta mă adresez tuturor, poporului francez. Avem o datorie față de această țară.

Franța va fi în primul rând al luptei antiteroriste pe propriul teritoriu și pe plan internațional, oricât va dura.

În seara aceasta deschidem o nouă pagină. Nu voi permite niciunui obstacol să mă oprească.”

ACTUALIZARE 21.39. Marine Le Pen și-a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe Emmanuel Macron, după anunțarea rezultatelor exit poll.

ACTUALIZARE 21.00. Emmanuel Macron este noul președinte al Franței, după cum arată sondajele de la ieșirea de la urne. Un sondaj difuzat de France24 îl creditează cu 65,09% din voturi.

Un alt sondaj al institutului Elabe îl dă pe Macron câștigător cu 65,9%, în timp ce Marine Le Pen are 34,1%. Un sondaj Kantar citat de BBC, Emmanuel Macron a obținut 65,5% din voturi, iar contracandidata sa - 34,5%.

Candidatul „En Marche!”, în vârstă de 39 de ani, devine astfel cel mai tânăr preşedinte din istoria celei de a V-a Republici.

 

ACTUALIZARE 20.00. S-au închis primele secţii de votare din Franţa, din oraşele mici şi sate. În mai puţin de o oră se vor închide şi cele din marile oraşe. Până la ora 18:00 votaseră puţin peste 65% dintre francezi.

ACTUALIZARE 18:00  Emmanuel Macron ar fi obţinut între 62% şi 64% dintre voturile exprimate până la ora locală 16:00 (17:00, ora României), potrivit estimărilor şi sondajelor consultate de postul belgian RTBF, care le descrie drept „fiabile”, relatează News.ro.

Presa belgiană - care nu se supune rigorilor legislației franceze, ce nu permite niciun fel de date sau sondaje înainte de închiderea urnelor - publică de obicei rezultate preliminare referitoare la alegerile din Franţa.

Prezența la vot ajunsese la ora locală 17:00 (18:00 ora României), la 65,3 la sută.

ACTUALIZARE 17:00 Prezenţă slabă la alegerile prezidenţiale din Franţa. Până la prânz, aproape o treime dintre alegători veniseră să voteze, mai puţini decât în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 2012. Vom primi noi date despre prezenţă la ora 18:00. Începând cu ora 20:30, Cosmin Prelipceanu e gazda unei ediţii speciale transmise din capitala Franţei.

ACTUALIZARE 13:00 Autoritățile au anunțat primele date privind prezența la vot în acest tur de scrutin. Datele anunțate la ora 12:00, ora Franței, indică o rată de participare la vot de 28,23 la sută, similară cu cea înregistrată la aceeași oră în primul tur de scrutin (28,54 la sută), dar simțitor mai mică decât cea din alte alegeri prezidențiale, turul II, când se situa în jurul cotei de 30 la sută, transmite corespondentul Digi24 în Franța, Sebastian Perju. 

Prezența la vot în primul tur de scrutin a fost de aproape 78 la sută, or analiștii prognozau o rată de participare la vot mai slabă în acest al doilea tur de scrutin.

După ce au votat în nordul țării, cei doi contracandidați s-au întors la Paris pentru a aștepta finalul votului. Emmanuel Macron își așteaptă susținătorii la Muzeul Luvru, în fața celebrei piramide, în timp ce Marine Le Pen în cel mai mare parc. Trebuie ținut cont că aceste alegeri se desfășoară în condițiile de securitate impuse prin starea de urgență.

Citiți și:  Cel mai puternic lider al lumii democratice. Atribuțiile președintelui francez

ACTUALIZARE 12:00  Cei doi rivali din alegerile prezidențiale și-au exercitat dreptul la vot.

Emmanuel Macron, favoritul acestui al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, a votat la o secţie din nordul ţării, în aceeași primărie unde în 2007 s-a și căsătorit cu profesoara sa, cu 25 de ani mai în vârstă decât el.

Sondajele au indicat că tânărul politician ar putea câştiga scurtinul cu până la 60 de procente. Dacă va fi ales preşedintele Franţei, va fi şi cel mai tânăr din istoria ţării. Printre promisiunile lui din campanie se numără continuarea parcursului european al Franţei, dar într-o Uniune reformată, măsuri ample pentru combaterea şomajului, crearea unui sistem universal de asigurări sociale, creşterea ajutoarelor pentru persoanele cu handicap, crearea de noi locuri de muncă în ministerul de interne şi în învăţământ.  El reprezintă speranţa echilibrului politic pentru francezi. Un politician tânăr, fără bagaj nociv, e considerat alternativa la discursul naţionalist, la ambiţiile mărunte şi politica demodată. Dar, pe de altă parte, i se reproşează lipsa de substanţă a campaniei. Iar adversarii săi s-au străduit să o exploateze cât au putut.

Și lidera extremei-dreapta, Marine Le Pen, a votat într-un oraş din nordul ţării. Potrivit sondajelor, Marine Le Pen are şanse mici să câştige fotoliul de la Elysee. Era creditată înaintea scurtinului cu doar 38% din intenţiile de vot. Dacă va reuşi, totuşi, să întoarcă rezultatul în favoarea sa, Marine Le Pen ar deveni prima femeie preşedinte din istoria Franţei. Şi-a alimentat popularitatea cu mesaje categorice împotriva Uniunii Europene şi a ordinii impuse de la Bruxelles, împotriva migraţiei şi a islamului. Le-a promis francezilor că din postura de şef al statului va scoate imediat ţara din zona euro şi din spaţiul Schengen şi va propune organizarea unui referendum prin care cetăţenii să decidă dacă vor să părăsească Uniunea Europeană. În cazul unei victorii, Marine Le Pen îşi cheamă susţinătorii să sărbătorească în cel mai mare parc din Paris.

În aceeaşi regiune, Nord Pas de Calasi, a votat şi proeuropeanul Emmanuel Macron. Cei doi nu s-au întâlnit însă.

ACTUALIZARE 9:00 S-au deschis urnele în Franța. 47 de milioane de cetățeni sunt așteptați să decidă cine va fi președinte.

După toate aparenţele, alegerile din Franţa vor avea un câştigător sigur - Emmanuel Macron. Distanţa dintre candidaţi ar putea juca un rol foarte important în viitoarele alegeri legislative. Le Pen nu a renunţat la luptă: dacă nu va reuşi să câştige, scopul ei devine de a se apropia de Macron, iar pentru asta, ea mizează pe absenteism. 25% dintre francezi nu se vor prezenta la aceste alegeri. Un lucru este clar: viitorul preşedinte va trebui să îi reconcilize pe francezi, care par extrem de divizaţi din punct de vedere politic”, relatează Sebastian Perju, corespondent Digi24 la Paris.

E adevărat, Franța este fracturată. Aceste blocuri sunt: extrema stângă, extrema dreaptă, dreapta și centru-stânga. Deci e o situație care a erupt și care e foarte dezechilibrată pe plan politic. Este, fără îndoială, un peisaj de criză”, spune Dominique Reynié, politolog francez.

Dezamăgirile de după primul tur au lăsat loc multor întrebări fără răspuns, dar şi unui soi de resemnare, în faţa avansului extremei drepte, care îi îngrijorează pe politologi.

Sper că nu va câștiga extrema, apoi este treaba fiecăruia să judece și să aleagă drept.”, spune un alegător.

Nu mai suntem surprinși. În 2002, a fost cu adevărat ciudat ca Frontul Național să fie în turul doi, dar astăzi, Marine Le Pen în turul al doilea e ceva aproape normal”, spune alt francez.

Problema este că acelaşi mesaj este perceput diferit în funcţie de regiuni. Marile oraşe au votat covârşitor pentru Macron, cele mici şi satele se agaţă de speranţa numită Le Pen.

Până la urmă, spun politologii, va conta legătura dintre personalitatea fiecărui candidat şi capacitatea de a-i convinge pe alegători că este omul potrivit, la locul potrivit.

Emmanuel Macron are forța noutății, discursul optimist, discursul referitor la o lume pe care vrem să o cucerim din nou, un discurs care iese din obscuritatea obișnuită. Slăbiciunea constă tot în noutatea lui, pentru că nu are putere politică. Apoi, forța lui Marine Le Pen stă în discursul foarte tranșant, ofensiv, protestatar pe subiecte ca migrația, Islamul, cetățenia, terorismul. Apoi, slăbiciunea ei este că vrea să iasă din Zona Euro, iar francezii nu vor acest lucru. E marea ei slăbiciune”, spune politologul Dominique Reynié.

Nu doar diviziunea politică planează asupra Franţei, ci şi teama. Ţara este încă în stare de urgenţă după atacuri teroriste repetate, iar unii oameni încă se tem să iasă din case. Forţele de securitate încearcă să risipească această frică şi îi asigură pe francezi că pot merge liniştiţi la vot. Au de partea lor zeci de mii de soldaţi, poliţişti şi jandarmi, trimişi în stradă în întreaga ţară. 12.000 dintre ei sunt doar în Paris, unde vor avea grijă ca scrutinul să nu fie umbrit de niciun incident.

Ne este teamă să mergem în locuri publice. Problema momentului, în ceea ce mă priveşte, este securitatea”, spune un francez.

Teama nu dispare peste noapte în Franţa, stat atacat deseori de terorişti în ultimii doi ani. Autorităţile vor să schimbe, însă, acest lucru, aşa că au scos pe străzi zeci de mii de forţe de ordine, cu ocazia alegerilor prezidenţiale. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării în cel mai important moment pentru viitorul Hexagonului, iar poliţişti şi soldaţi au fost detaşaţi atât în punctele turistice, cât şi în apropierea secţiilor de votare.

Oamenii nu vor fi lăsaţi să stea prea mult timp pe trotuarele din faţa secţiilor şi vom fi foarte atenţi asupra vehiculelor oprite în apropiere”, spune Karine LeJeune - purtător de cuvânt al Jandarmeriei.

Sediile de campanie ale celor doi candidaţi vor fi şi ele bine păzite. La fel şi locurile în care şi-au propus să sărbătorească victoria la care amândoi speră.

Eu patrulez la Trocadero. Este o misiune de descurajare a oricăror incidente, de protejare şi asigurare a populaţiei”, spune Julien, soldat.

50.000 de poliţişti şi de jandarmi și 7.000 de soldaţi sunt mobilizaţi. Activitatea lor va fi coordonată de la un centru de monitorizare înfiinţat la ministerul de Interne, de unde dispozitivele de securitate vor fi adaptate constant în funcţie de evenimente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri