Marine Le Pen se retrage de la conducerea Frontului Național

Data publicării:
France Honours Attack Victims As The Nation Mourns
PARIS, FRANCE - NOVEMBER 15: French leader of the French Far-right party Front National (FN) Marine Le Pen arrives at the Elysee Presidential Palace for a meeting with French President Francois Hollande on November 15, 2015 in Paris, France. Francois Hollande meets party leaders today after a series of fatal shootings in Paris on Friday. (Photo by Thierry Chesnot/Getty Images)

Marine Le Pen a anunţat luni că se retrage temporar de la preşedinţia partidului său, Frontul Naţional (FN), în timp ce sute de oameni s-au strâns în centrul Parisului pentru a protesta faţă de faptul că s-a calificat în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, relatează News.ro.

France Honours Attack Victims As The Nation Mourns
FOTO: Gulliver/Getty Images

„În această seară (luni – n.r.), am decis să îmi iau concediu de la preşedinţia Frontului Naţional. Nu mai sunt preşedinte al Frontului Naţional. Voi fi deasupra considerentelor partizane”, a anunţat Le Pen într-un interviu acord France 2, primul după ce s-a calificat în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Între timp, mai multe sute de persoane s-au strâns luni după-amiază în Place de la Republique, din Paris, la apelul organizaţiei SOS Racisme, pentru a spune „nu FN” şi pentru a îndemna electoratul să se mobilizeze în al doilea tur de scrutin.

„În prezent nu mai este la fel de clar că FN este un pericol pentru democraţie, iar rezultatele anunţate sunt extrem de îngrijorătoare”, a explicat Dominique Sopo, preşedintele SOS Racisme.

Manifestanţii au fluturat pancarte pe care scria „Putin, Trump, Le Pen? Nu FN” sau „Nu urii, nu FN”.

Mai multe organizaţii s-au alăturat mişcării, printre care sindicate ale studenţilor şi liceenilor.

Ministerul francez de Interne a publicat luni după-amiază rezultatele finale ale primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, ce include şi rezultatul votului din străinătate. Emmanuel Macron a obţinut 24,01% din sufragii, iar Marine Le Pen 21,3% din voturi.

Rata de participare a fost de 77,77%, faţă de 80,42% în 2012.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri