Un fost ambasador francez la București, consilierul pentru politică externă al lui Macron

Data actualizării: Data publicării:
Philippe-Etienne

Philippe Étienne, fost ambasador al Franței la București, dar și la Berlin, director de cabinet al fostului șef al diplomației franceze, Bernard Kouchner, este consilierul pe probleme diplomatice al noului președinte Emmanuel Macron.

Potrivit La Croix, Philippe Étienne, un bun cunoscător al Europei, a fost numit în acest post duminică, chiar în prima zi a mandatului de președinte al lui Emmanuel Macron.

Diplomatul fusese numit ambasador la Moscova în urmă cu mai puțin de o lună, dar încă nu fusese confirmat oficial în post. În schimb, îl va însoți deja pe președinte, luni, în prima sa deplasare în străinătate, pe care Emmanuel Macron o face la Berlin. Este o destinație bine cunoscută de Philippe Étienne, care a fost ambasador aici din august 2014.

Absolvent al vestitei Școli Naționale de Administrație (ENA) și al Școlii Normale Superioare (ENS), cu studii de matematică, Philippe Étienne, în vârstă de 61 de ani, a fost timp de cinci ani, din 2009 până în 2014, reprezentant permanent al Franței la Bruxelles, pe lângă Uniunea Europeană. Aici a avut un rol-cheie, reprezentându-și țara la negocierile adesea dificile care aveau loc înaintea summiturilor europene, unde îi însoțea pe președinții Franței, fie că a fost vorba de Nicolas Sarkozy, fie de Francois Hollande. Era o perioadă dificilă pentru Europa, care încerca să supraviețuiască consecințelor crizei economice.

Era obișnuit însă cu șantierele construcției europene. Cu câțiva ani mai înainte, Philippe Étienne se afla în post la București, într-o epocă în care România se pregătea să se alăture UE (2002-2005), arată La Croix.

Iar momentul căderii Zidului Berlinului l-a prins tot ca diplomat la Bruxelles, unde a fost consilier la ambasadă între 1988 și 1991. Posturile deținute la reprezentanțele diplomatice franceze din Belgrad, Bonn sau Moscova, în anii 80 și la începutul anilor 90, i-au dat expertiza necesară pentru a evalua mizele cu care Europa se confruntă în prezent, scrie La Croix.

Philippe Étienne nu este însă doar un bun cunoscător al ambasadelor. A fost director de cabinet al ministrului de externe Bernard Kouchner, din 2007 până 2009, și, în 1995, adjunct al directorului de cabinet al fostului șef al diplomației Hervé de Charrette.

Potrivit Le Figaro, pentru postul de ministru de externe în guvernul pe care îl va numi Emmanuel Macroin este vehiculat numele lui Jean-Pierre Raffarin, care a fost premier al Franței între 2002 și 2005, adică exact perioada în care ambasador al Franței în România era Philippe Étienne.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri