Alegeri generale în Spania: Partidul Popular, aflat la putere, a câștigat cele mai multe voturi

Data publicării:
Alegeri generale Spania GettyImages-502061788

Foto: Gulliver/GettyImages 

Actualizare 00:05. Spaniolii au votat ieri pentru un nou parlament, iar conservatorii au rămas pe primul loc în preferinţele electoratului spaniol, dar cu un scor sub aşteptări. Ca o noutate, în Parlament vor intra două formaţiuni care nici nu existau la ultimele alegeri de acum patru ani: Podemos și Ciudadanos.

Au fost numărate 95,7% din voturi, iar prezența la vot a fost aproape de record: 74,5%.

Cele patru mari partide din Spania:

Partidul Popular – 28,7%

Partidul Socialist – 22,1%

Podemos – 20,6%

Cetăţenii – 13%


Actualizare 21:00. Secțiile de votare s-au închis. Potrivit unui exit-poll, partidul aflat la putere a obținut cele mai multe voturi. Partidul Popular nu va avea însă majoritate absolută, așa că va trebui să înceapă negocierile pentru formarea noului guvern.

Partidul Popular a câștigat alegerile generale din Spania, urmând să obțină între 114 și 124 de locuri în parlament, în condițiile în care majoritatea absolută necesită un număr de 176 de mandate.

Potrivit exit-poll-urilor citate de Reuters, conservatorilor lui Mariano Rajoy le-ar lipsi între 52 și 62 de locuri pentru a obține majoritatea în parlamentul de 350 de locuri, ceea ce înseamnă că vor trebui să intre în alianță cu un alt partid pentru a guverna în următorii patru ani.

Socialiștii vor obține 79-85 de locuri în parlamentul spaniol, Podemos între 70 și 80 de locuri, iar Ciudadanos între 46 și 50 de locuri, notează Agerpres.

Potrivit AFP, care citează un exit-poll diferit realizat de televiziune publică, Partidul Popular a câștigat alegerile cu 26,8% din voturi, iar Podemos a ieșit pe locul doi, cu 21,7% din voturi.

Potrivit EFE, Partidul Popular va putea conta pe 114-118 locuri, PSOE (socialiștii) - 81-85, Podemos - 76-80, iar Ciudadanos - 47-50.


Actualizare: La ora 19:00, prezenţa la vot era 58,6%, mai mare cu aproape un procent faţă de scrutinul de acum patru ani.


Patru milioane de localnici sunt așteptați la vot numai în Madrid. În localitatea spaniolă Villarroya s-a votat într-un singur minut, pentru că acolo sunt doar șase localnici.

800.000 de spanioli au cerut să voteze prin corespondență. De asemenea, 936 de persoane au cerut să voteze folosind sistemul Braille, fiind nevăzătoare.  

La alegerile de azi lupta nu se mai dă, ca până acum, între două partide mari. Două formaţiuni noi, partidul de stânga anti-austeritate Podemos, şi cel de centru, favorabil mediului de afaceri, Ciudadanos, au şanse reale să facă parte dintr-o viitoare coaliţie de guvernare.

Potrivit ultimului sondaj publicat vineri, Partidul Popular, aflat la putere din 2011, are puţin peste 27% din intenţiile de vot, Partidul Socialist are 20,3%, iar Ciudadanos şi Podemos ar putea fi votate, fiecare, de aproximativ 19% dintre alegători.

Grav afectată de criza economică din 2007, economia Spaniei a revenit pe plus în 2013, dar şomajul încă trece de 20%. Grija pentru ziua de mâine continuă să fie una dintre marile probleme ale alegătorilor spanioli. Un alt subiect care s-a impus în campanie este dorinţa tot mai mare de independenţă a Cataloniei, cea mai bogată dintre provinciile spaniole.

În aceste condiţii, spaniolii au de ales. Partidul Popular, care îi guvernează acum, a scos ţara din criză, însă cu preţul unei austerităţi dureroase. Partidul Socialist promite un venit minim garantat pentru şomeri, mai multe drepturi pentru angajaţi şi un stat federal, pentru a nu pierde Catalonia. Ciudadanos propune suprimarea contractelor de muncă temporare şi investiţii în cercetare şi educaţie. Apărut chiar în Catalonia, acest partid se opune independenţei provinciei. În schimb, Podemos susţine renunţarea la austeritate şi organizarea unui referendum în Catalonia.

Indiferent de rezultat, scrutinul îi va afecta şi pe cei peste 700.000 de români care trăiesc în Spania, fiind cea mai numeroasă comunitate de străini din această ţară.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri