Alegeri Grecia | O nouă şansă pentru Alexis Tsipras

Data publicării:
alexis tsipras getty-1

Alexis Tsipras a depus jurământul pentru un nou mandat de premier al Greciei, al doilea, în prezenţa preşedintelui ţării.

Victoria Syriza a fost primită cu entuziasm de susţinători, mai ales că sondajele de opinie nu s-au adeverit, iar formaţiunea de stânga radicală a câştigat detaşat scrutinul. A obţinut cu aproape 8% mai multe voturi decât Noua Democraţie.

Alexis Tsipras a promis că urmează o nouă etapă, una a stabilităţii politice, după ce, în ultimii şase ani, în Grecia au avut loc cinci scutinuri de alegeri generale.

Am dus o luptă dură şi dificilă. Simt că sunt exonerat, pentru că poporul elen ne-a dat un mandat clar să continuăm lupta înăuntrul şi în afara ţării”, a declarat Alexis Tsipras, liderul partidului Syriza.

Analiştii politici admit că victoria categorică a lui Alexis Tsipras reprezintă o surpriză. Astfel, liderul Syriza rămâne figura dominantă a politicii elene, după ce luna trecută radicalii din partidul său l-au abandonat, pentru că a cedat presiunilor creditorilor şi a acceptat măsurile de austeritate în schimbul celui de-al treilea împrumut.

Ceea ce grecii au arătat prin votul lor este că au încredere în domnul Tsipras, vor să îi dea încă o şansă, nu vor să se întoarcă la vechea structură. Ei cred că el este omul schimbării şi majoritatea grecilor vor ca aceea schimbare să aibă loc în ţara lor”, a spus Janis Emmanouilidis, analist politic la Centrul European pentru Politică

Preşedintele Comisiei Europene lansat un apel către greci şi le-a cerut să asigure stabilitatea ţării şi să respecte angajamentele luate.

„Noul guvern va avea mandat să continue reformele. Ca şi până acum, Comisia şi preşedintele Juncker sunt gata să îi ajute. Ne aşteaptă multă muncă şi nu avem timp de pierdut”, a declarat Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Pieţele financiare nu au reacţionat semnificativ după victoria Syriza. Analiştii economici avertizează că problemele nu se termină aici.

„Consecinţele contracţiei continue a economiei, reforma fiscală şi restructurarea întreprinderilor vor fi resimţite şi, având în vedere talmeş-balmeşul prin care am trecut, este probabil prea devreme pentru a spune că acesta va fi ultimul scrutin pe care îl vom vedea în următorii câţiva ani”, a apreciat Matthew Beesley, analist economic.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri