EXIT POLL. Dreapta a câștigat alegerile din Austria. Viitorul cancelar are 31 de ani

Data actualizării: Data publicării:
Austria Holds Legislative Elections
Sebastian Kurz. Foto: Gulliver/GettyImages

Partidul Popular austriac (OeVP, conservator), condus de ministrul de externe Sebastian Kurz, a câștigat alegerile legislative desfășurate duminică în Austria, arată rezultatele parțiale. Pe locul doi s-a plasat Partidul Libertății (FPOe, de extremă dreapta), urmat de Partidul Social-Democrat (SPOe).

Austria Holds Legislative Elections
Sebastian Kurz. Foto: Gulliver/GettyImages

Actualizare 18:00. Scrutinul legislativ din Austria s-a încheiat. Prezența la vot a fost de 79 la sută. Au apărut deja două exit polluri, care indică o victorie a dreptei şi alegerea celui mai tânăr cancelar din istoria ţării.

Partidul Popular este creditat cu 30.2% dintre voturi, în timp ce Partidul Libertăţii (anti-imigrație) a adunat 26,8% din voturi. Social-democrații s-au clasat la mică distanță pe locul al treilea, cu 26,3 la sută din sufragii.

Aceste procente au fost consemnate în urma numărării a 42% din buletinele de vot. Rezultatul preliminar confirmă posibilitatea unei viitoare coaliții între conservatori și extrema-dreaptă, idee avansată în timpul campaniei electorale ce a fost dominată de tema imigrației.

Atât Sebastian Kurz cât și liderul FPOe, Heinz Christian Strache, au pledat pentru o abordare mai restrictivă față de imigrația ilegală, după ce peste 130.000 de de migranți au cerut azil în Austria în anii 2015 și 2016.

Odată cu acest succes, Sebastian Kurz va deveni cel mai tânăr cancelar din istoria ţării şi totodată, şi cel mai tânăr lider european. Discursul său anti-imigraţie şi viziunile uşor eurosceptice au convins electoratul să-i ofere acestui „copil precoce” al politicii austriece frâiele guvernului.

Dar nu va putea conduce singur. Cele 57 de mandate, pe care conservatorii ar urma să le obţină nu vor fi suficiente pentru a oferi stabilitate Executivului. Toate indiciile duc către o alianţă cu extrema-dreaptă, devenită prin acest scrutin a doua forţă politică a ţării, cu 51 de mandate în Parlament.

Coaliția anterioară, formată din conservatori și social-democrați, s-a destrămat în luna mai, când popularul ministru de externe Sebastian Kurz, în vârstă de 31 de ani, a devenit liderul OeVP.


Sondajele de până acum arată că Austria se va întoarce către dreapta, după un deceniu în care social-democraţii s-au aflat la putere. Partidul Popular este primul în preferinţele de vot, cu 33 la sută, iar tânărul său lider, ministrul de Externe Sebastian Kurz, în vârstă de doar 31 de ani, are cele mai mari şanse să devină cancelar.

El a reuşit să revigoreze Partidul Popular şi să-l ducă pe primul loc, cu peste 30 la sută, după o mutare bruscă spre dreapta. A avut discursuri împotriva imigranţilor, a promis să închidă grădiniţele islamice şi să taie ajutoarele sociale pentru străini.

„Vă promit că vom tot ce putem că să încheiem abuzurile din sistemul de asigurări sociale, astfel încât cei care au cu adevărat nevoie să poată beneficia de el. Vă mai promit că vom opri migraţia ilegală ca să obţinem mai mult ordine şi securitate în Austria”, a spus el în campania electorală.

Pe locul al doilea se clasează extremiştii de dreapta din Partidul Libertăţii, preferat de circa un sfert din electorat. Cel mai probabil, aceste două formaţiuni vor face şi următorul guvern de la Viena.

Liderul partidului, printre altele, vrea ca Austria să intre în grupul eurosceptic de la Vişegrad şi cere UE să ridice sancţiunile impuse Rusiei

Islamul nu este parte a Austriei şi nu vrem niciun fel de islamizare în patria noastră!”, a spus el.

Atât Partidul Popular, cât şi Partidul Libertăţii au atacat în campania electorală imigranţii, musulmanii şi străinii. Austria a fost pe traseul valului de imigranţi din 2015, iar zeci de mii au rămas în ţară, ceea ce a creat tensiuni.

Prima oară când cele două formațiuni au fost la guvernare împreună, în 1999, Austria s-a ales cu sancţiuni din partea a 14 state europene, deoarece extremiştii erau consideraţi o ameninţare pentru democraţie.

Analiştii austrieci consideră că Viena ar putea deveni un partener dificil pentru Bruxelles, cu un guvern în care sunt şi extremişti. Sebastian Kurz nu susţine planurile franco-germane de reformă ale UE iar ideile sale sunt aproape diametral opuse de cele ale lui Emmanuel Macron şi ale Angelei Merkel.

Şi asta în contextul în care Austria va deţine preşedinţia rotativă a Uniunii chiar înaintea României, în ultima etapă a negocierilor pentru Brexit.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri