Alegeri parlamentare anticipate în Cehia

Data publicării:
387903 302092539815131 208086485 n

Dezamăgiţi de scandalurile de corupţie şi de măsurile de austeritate din ultimii ani, alegătorii cehi îşi pun acum speranţele în opoziţia de stânga. Potrivit sondajelor de opinie, pe primul loc în preferinţe se află social-democraţii, conduşi de fostul ministru de Finanţe, Bohuslav Sobotka.

„Vrem să schimbăm situaţia în ţară şi putem face aceasta numai dacă suntem la guvernare. Avem nevoie de un mandat solid din partea alegătorilor pentru a forma un guvern”, a declarat Bohuslav Sobotka, liderul Partidului Social-Democrat.

Social-democraţii ar obţine 26% din voturi, dar nu ar avea majoritate parlamentară. Cel mai probabil ar fi nevoiţi să se alieze cu comuniştii, creditaţi cu 18% din intenţiile de vot şi susţinuţi mai ales de muncitori.

„Închiderea minelor ar însemna un dezastru pentru noi, pentru familiile noastre şi pentru întreaga regiune”, a spus un miner ceh.

În acest climat politic şi economico-social şi-a făcut, însă, apariţia o formaţiune mai aparte. Este vorba despre Partidul Romilor, care, deşi nu are mari şanse să intre în Parlament, vrea să se facă auzit pe scena politică din Cehia.

„Romii îşi dau seama că trebuie să participe la viaţa publică, să devină cetăţeni cu drepturi depline. Şi-au dat seama că trebuie să fie reprezentaţi acolo unde se iau deciziile”, a spus Miroslav Tancos, liderul Partidului Romilor.

Fostul Parlament a fost dizolvat în vară, după mai multe săptămâni de criză politică. Întregul scandal a culminat cu demisia guvernului condus de Petr Nečas, din cauza unui scandal de corupţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri