Alegeri parlamentare decisive în Turcia

Data publicării:
vizita presedinte turc Recep Erdogan getty

Recep Tayyip Erdogan şi-a pus puternic amprenta în campania electorală a partidului Justiţiei şi Dezvoltării, formaţiune pe care el însuşi a format-o acum 13 ani.

„Nimeni nu ar trebui să restrângă dorinţa noastră pentru democraţie. Jocurile lor (ale duşmanilor democraţiei, n.r.) vor fi întrerupte. Şi voi veţi face acest lucru”, a afirmat Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei.

Analiştii politici consideră că preşedintele Turciei, departe de a rămâne neutru, a făcut din alegerea noului parlament un vot de încredere pentru el însuşi şi pentru planul său de a transforma ţara într-o republică prezidenţială.

„Aceste alegeri au devenit extrem de importante şi decisive pentru viitorul democratizării Turciei. Dacă Tayyip Erdogan şi partidul său obţin majoritatea în parlament, Tayyip Erdogan îşi poate îndeplini visul de a avea o republică prezidenţială. Acesta este principalul său obiectiv”, a fost de părere Ahmet Insel, analist politic.

Dar planul lui Recep Tayip Erdogan ar putea fi dat peste cap dacă cifrele din sondajele de opinie se confirmă. Partidul Republican al Poporului, principala formaţiune a opoziţiei, ar putea obţine 27% din voturi, în timp ce Partidul Democrat al Popoarelor, al kurzilor şi cel al Acţiunii Naţionaliste ar putea trece pragul de 10 procente necesar pentru a intra în Parlament.

Atunci vom avea o imagine diferită în Turcia. Va fi un parlament unde Tayyip Erdogan şi AKP vor avea parte de o opoziţie puternică. Este o situaţie cu care nu s-au confruntat de 10 ani. Ar putea fi începutul erei post-Erdogan”, a mai spus analistul turc Ahmet Insel.

Principalul partid de opoziţie le-a cerut alegătorilor să vină în număr mare la vot.

„Conduce ţara de 13 ani. Îi veţi spune: „Fratele nostru, eşti la conducere de 13 ani. Ţi-am dat mandat timp de 13 ani. Dar unde suntem după 13 ani?". Haideţi să ne gândim la asta”, a spus Kemal Kilicdaroglu, preşedintele Partidului Republican al Poporului.

În stradă, opiniile sunt împărţite.

Pentru a putea schimba Constituţia şi a face din Turcia o republică prezidenţială, fără să fie nevoie de un referendum, Recep Erdogan are nevoie de o super-majoritate în Marea Adunare Națională, adică de 367 de mandate din cele 550 existente.

Alegerile legislative din Turcia sunt urmărite cu interes de presa occidentală care l-a acuzat pe Recep Erdogan că vrea ca Turcia să redevină un sultanat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri