Alegeri Polonia. Andrzej Duda a câştigat un nou mandat de președinte. Rezultatul, la limită

Data actualizării: Data publicării:
Andrzej Duda, președintele Poloniei.
Andrzej Duda, președintele Poloniei. Foto: GettyImages

Preşedintele în exerciţiu al Poloniei, Andrzej Duda, este câștigătorul la limită al alegerilor prezidenţiale, cu 51,2% din voturi, potrivit potrivit rezultatelor oficiale transmise luni de comisia electorală, relatează DPA şi AFPI, preluate de Agerpres.Prezența vot a fost masivă, aproape 70%.

ACTUALIZARE Andrzej Duda a obţinut 51,2% din sufragii, în urma numărării a 99,8% din buletinele de vot.

Rivalul său, primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, din partea formaţiunii de centru Platforma Civică, aflată în opoziţie, a obţinut 48,8% din voturi.

Voturile din secţiile rămase "nu vor afecta semnificativ" rezultatul final, a declarat într-o conferinţă de presă preşedintele comisiei electorale, judecătorul Sylwester Marciniak.

Prezenţa la urne a fost neobişnuit de ridicată, de 68,12%, a precizat comisia electorală.

Rezultatul este un câştig pentru partidul naţional-conservator aflat din 2015 la guvernare în Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), şi pentru liderul său, Jaroslaw Kaczynski.

PiS a evitat scenariul în care un preşedinte de opoziţie ar fi putut respinge prin veto legi aprobate de parlamentul controlat de partidul aflat la putere.

Prin urmare, victoria lui Duda ar urma să permită PiS să îşi consolideze controlul asupra puterii. Următoarele alegeri legislative sunt programate în 2023.

"Rezultatul bun al lui Rafal Trzaskowski îi oferă posibilitatea de a deveni o figură-cheie a opoziţiei liberale", a declarat la postul privat de televiziune TVN24 politologul Andrzej Rychard.

Candidatul Platformei Civice promisese îmbunătăţirea relaţiilor cu UE, afectate după venirea la putere a PiS.


Preşedintele în exerciţiu al Poloniei, Andrzej Duda, este câștigătorul la limită al alegerilor prezidenţiale, cu 51% din voturi, potrivit ultimului sondaj Ipsos publicat duminică noapte, cu o marjă de eroare de un punct procentual, informează luni dpa, preluată de Agerpres.

Contracandidatul său, primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, a obținut 49% din voturi, potrivit ultimelor cifre Ipsos.

Acest ultim sondaj se bazează pe rezultatele oficiale de la 450 de secţii de votare şi sondajele la ieşirea de la urne din alte 50.

Un sondaj publicat mai devreme şi bazat exclusiv pe sondajele la ieşirea de la urne din aceleaşi 500 de secţii de votare îl arăta pe Duda în frunte, cu 50,4% din voturi faţă de 49,6% pentru Trzaskowski. prezențala vot s-aapropiat de 70%.

Actualul preşedinte şi-a revendicat rapid victoria duminică noapte, deşi rezultatele oficiale vor veni luni, cel mai devreme.

"Să câştig alegerile prezidenţiale cu o prezenţă la vot de 70% este ceva incredibil. Sunt impresionat", a declarat Duda în timpul unui miting electoral la Pultusk, la aproximativ 60 de kilometri nord de Varşovia.

Victoria probabilă a lui Duda ar însemna că partidul la guvernare naţional-conservator Lege şi Justiţie (PiS) şi liderul său Jaroslaw Kaczynski îşi pot consolida puterea până cel puţin la scrutinul parlamentar din toamna anului 2023.

Realegerea sa ar fi crucială pentru PiS, care în prezent nu este la comanda unei majorităţi parlamentare necesare să respingă un veto prezidenţial. Un preşedinte dintr-un partid de opoziţie s-ar putea folosi de veto pentru a bloca legislaţia.

Înainte de alegeri, oponenţii lui Duda şi ai guvernului PiS şi-au exprimat teama că un al doilea mandat prezidenţial ar putea încuraja PiS să anihileze libertăţile mass-media, ale instanţelor şi administraţiilor locale, făcând regimul din ce în ce mai autocratic.

Dar în noaptea alegerilor, preşedintele în exerciţiu a adoptat un ton conciliator, invitându-l pe Rafal Trzaskowski la palatul prezidenţial.

"Vreau să dăm mâna (...) astfel încât toţi compatrioţii noştri să poată vedea acest gest şi emoţiile să se reducă, în timp ce ele au mers prea departe de mai multe ori", a spus Duda.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri