Alegeri prezidenţiale în Cehia | Milos Zeman a câștigat primul tur

Data actualizării: Data publicării:
NATO Holds Warsaw Summit
WARSAW, POLAND - JULY 08: Czech President Milos Zeman arrives for the Warsaw NATO Summit on July 8, 2016 in Warsaw, Poland. NATO member heads of state, foreign ministers and defense ministers are gathering for a two-day summit beginning later today. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Preşedintele prorus în exerciţiu, Milos Zeman, a câștigat primul tur al alegerilor din Cehia, informează Agerpres. 

NATO Holds Warsaw Summit
Milos Zeman / FOTO: Gulliver/Getty Images

Zeman, în vârstă de 73 de ani, cunoscut de asemenea pentru opiniile sale prochineze şi antimusulmane, este creditat cu 41,99% din sufragii. El se plasează înaintea fostului preşedinte al Academiei de Ştiinţe, Jiri Drahos (68 de ani), un proeuropean, care a obţinut 25,05% şi cu care el se va confrunta în al doilea tur, la 26 şi 27 ianuarie.

Fostul ambasador ceh în Franţa, Pavel Fischer, s-a plasat al treilea cu 9,39% din sufragii, urmat îndeaproape de omul de afaceri şi autor al unor cântece de succes Michal Horacek, 8,74%, şi medicul Marek Hilser, 8,69%.

Secţiile de votare au fost închise la 13.00 GMT sâmbătă. Rata de participare, potrivit estimărilor agenţiei de presă CTK, a fost de aproximativ 60%, comparabilă cu cea înregistrată la alegerile prezidenţiale din 2013, primul scrutin universal direct, câştigat de Zeman. Turul al doilea urmează să fie organizat pe 26 și 27 ianuarie.

Zeman beneficiază mai ales de sprijin în zonele rurale, în timp ce Drahos este preferat de cercurile intelectuale ale marilor oraşe.

Contestatarii îi reproşează lui Drahos lipsa de experienţă politică, dar potrivit unui sondaj, el ar putea câştiga al doilea tur de scrutin, datorită amânării voturilor.

În Republica Cehă, preşedintele are o autoritate redusă şi o influenţă limitată cu excepţia atribuţiilor de a face numirile constituţionale, deşi şeful statului poate avea o influenţă importantă asupra opiniei publice, aminteşte dpa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri