Alertă de caniculă în Franţa. Sunt anunțate temperaturi de peste 40 de grade Celsius

Data actualizării: Data publicării:
termometru caniculă
Primul cod portocaliu de caniculă. Urmează patru zile cu temperaturi de până la 39 de grade Celsius și cu disconfort termic ridicat. Foto: Getty Images

Aproape jumătate din teritoriul francez a fost plasat vineri în alertă portocalie, cu temperaturi care, în unele locuri, mai ales în regiunile în care se află oraşele Bordeaux şi Toulouse, au depăşit la prima oră a după-amiezii pragul de 40 de grade Celsius, relatează EFE, citată de Agerpres.

Meteo France a decretat alertă portocalie pentru 45 din cele aproape o sută de departamente ale ţării, unde sunt aşteptate valori maxime cuprinse între 41 şi 42 de grade Celsius în Aquitania (cu capitala la Bordeaux), Occitania (Toulouse) şi în Valea Loarei (Nantes).

În centrul ţării, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 şi 39 de grade, inclusiv la Paris, unde, la ora locală 14:00, se înregistrau deja 35 de grade.

În această zonă s-au înregistrat timp de şase zile consecutive valori maxime de peste 35 de grade Celsius, fenomen care nu s-a mai întâmplat în Franţa din vara de tristă amintire a anului 2003, când valul de căldură a provocat moartea a 15.000 de persoane.

De asemenea, valorile minime de temperatură nu vor coborî sub 20 de grade Celsius în cursul nopţii în multe dintre oraşele din centrul ţării şi de pe coasta mediteraneeană, în timp ce la Paris temperatura de sâmbătă dimineaţă va fi 23 de grade Celsius.

Valul de căldură se va prelungi în Franţa probabil până miercurea viitoare. Acest val de căldură intervine după ce luna iulie din 2020 a fost cea mai secetoasă din ultimele şase decenii în Franţa şi cea mai puţin ploioasă la Paris, din 1952.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri