Un avion de vânătoare Mirage 2000D s-a prăbușit în estul Franței

Data actualizării: Data publicării:
avion de vanatoare mirage 200d franta shutterstock_620518337
Foto: Shutterstock

Un avion de vânătoare francez de tipul Mirage 2000D, care a decolat de la baza aeriană Nancy-Ochey (Meurthe-et-Moselle), a dispărut de pe ecranele radarelor miercuri, la puţin timp după ora locală 11:00, într-o zonă montană între Doubs şi Jura (estul Franţei) cu doi militari la bord, informează AFP, citând surse de pe lângă prefectura din Doubs.

avion de vanatoare mirage 200d franta shutterstock_760233040
Foto: Shutterstock

ACTUALIZARE 18:50 - Fragmente ale avionului de vânătoare francez Mirage 2000D, care dispăruse de pe radare miercuri în jurul orei locale 11:00, au fost descoperite la Mignovillard, o comună din zona departamentului Jura (est), unde se concentrează în prezent căutările, informează AFP, citând surse din cadrul echipei de intervenţie.

Mijloace importante au fost desfăşurate pentru găsirea avionului de vânătoare care decolase de la baza aeriană Nancy-Ochey (Meurthe-et-Moselle) cu doi membri ai echipajului la bord, cu care se pierduse orice contact radio, acesta dispărând de pe radare în timp ce survola o zona montană, la limita între departamentele Doubs şi Jura.

Rămăşiţele descoperite confirmă teza prăbuşirii avionului, notează Francetvinfo, citând martori care susţin că au auzit zgomot de explozie şi au văzut flăcări în zonă. Acest aparat de tipul Mirage 2000D a fost construit de societatea franceză Dassault Aviation la sfârşitul anilor 1970.

Pe lângă fragmente de avion, echipele de salvare au mai găsit o paraşută şi o hartă. Echipe de jandarmi din Jura şi din Doubs efectuează în prezent căutări intense pentru localizarea celor doi piloţi ai avionului. La operaţiune a fost mobilizat şi un elicopter.


Știrea inițială:

Planul de salvare aeriano-terestră (Sater) vizând căutarea „unei aeronave care ar fi putut ateriza sau prăbuşi” a fost declanşat de prefectul din Doubs în jurul orei locale 11:45, a indicat prefectura.

„Este căutat avionul care a dispărut de pe radare într-o zonă între Haut-Doubs şi Haut-Jura” în estul Franţei, a precizat prefectura, adăugând că, deocamdată, nimic nu se ştie despre soarta celor doi militari aflaţi la bordul aparatului militar.

Căutările în această vastă zonă montană sunt dificile din cauza ninsorii şi a vizibilităţii reduse.

Avionul Mirage 2000 „nu avea arme la bord şi nu dispunea de un rezervor suplimentar” de carburant, a mai indicat sursa citată.

Precedentul accident soldat cu victime care a afectat forţele aeriene franceze datează de la 1 martie 2011, când pilotul şi navigatorul unui Mirage 2000 şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii aparatului lor în centrul Franţei.

Mai recent, la 28 septembrie 2017, un Mirage 2000 francez s-a prăbuşit la decolarea de la baza N'Djamena din Ciad. Cei doi piloţi au reuşit să se catapulteze.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri