Alertă sanitară în Ucraina: OMS avertizează că există pericolul să apară holera

Data actualizării: Data publicării:
ucraineni in barci dupa inundatie
Organizația Mondială a Sănătății avertizează că, după războiul în care și-au pierdut viața zeci de mii de oameni, ar putea urma un alt pericol mortal: holera. Foto: Profimedia

Alertă sanitară în Ucraina. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că, după războiul în care și-au pierdut viața zeci de mii de oameni, ar putea urma un alt pericol mortal: holera.

Alerta a fost dată în urma inundaţiilor masive cauzate de distrugerea Barajului Kahovka, pe fluviul Nipru, în sudul Ucrainei. Până acum, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nu a fost înregistrat niciun caz de holeră în Ucraina, de la începutul invaziei ruse.

Adrian Marinescu: Este adevărat că agentul patogen e prezent în mediu și de aici pleacă acest risc, dar nu există nicun caz. Trebuie luate măsuri și aici e destul de complicat, pentru că nu poți să faci ce ai face pe vreme de pace, și în plus că astfel de cazuri ar putea să ducă oricând la o situatie care se schimbă de la o zi la alta. Trebuie să avem vaccinuri suficiente, și OMS la asta se gândește. Dacă apare o situație complicată, trebuie să ai deja vaccinuri în stocuri în așa fel încât să protejezi populația.

E vorba de o simptomatologie digestivă care poate să fie explozivă și pacientul poate să ajungă să se deshidatrateze într-un timp foarte scurt. Interventia trebuie să fie rapidă. Dacă am avea multe cazuri în zona de conflict, ar trebui să fie o intervenție pe măsuri, și aici e o problema. Dacă se transmite și ai multe cazuri, va fi greu să intervii.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri