Alexis Tsipras, liderul Syriza, a depus jurământul

Data publicării:
alexis tsipras afp-1

Alexis Tsipras, liderul Syriza / FOTO: MediafaxFoto

ACTUALIZARE 16:00  Noul premier al Greciei, Alexis Tsipras, a depus jurământul la nici 24 de ore după alegerile parlamentare câştigate lejer de partidul radical de stânga Syriza. Alexis Tsipras a fost primit la Palatul prezidenţial de preşedintele Carolos Papulias, acolo unde a depus jurământul.

În această dimineaţă, Alexis Tsipras a încheiat un acord de guvernare cu formaţiunea Grecii Independenţi, ceea ce îi asigura o majoritate confortabilă în Parlamentul de la Atena. Practic, nouă coaliţie va dispune de 162 de mandate din cele 300 câte sunt în legislativul elen.

Marți, noul guvern va fi învestit, imediat după ce Parlamentul se va întruni în nouă formulă rezultată după scrutinul de duminică.

Grecii Independenți sunt o formațiune radicală de dreapta, desprinsă din Noua Democrație, partidul care s-a aflat până acum la conducere. Va fi, deci, un guvern de stânga-dreapta al radicalilor, o alianță destul de neobișnuită, dar care joacă aceeași carte anti-austeritate, relatează trimisul special al Digi24 la Atena, Raluca Lunculescu:

 


Syriza și formațiunea de dreapta Grecii Independenți au format o coaliție de guvernământ după alegerile legislative de ieri, câștigate de partidul lui Tsipras.

După numărarea a 99 la sută din buletinele de vot, partidul condus de Alexis Tsipras a obţinut peste 36% din voturi, cu nouă procente mai mult decât dreapta moderată, care s-a aflat până acum la putere. Cu scorul din acest moment, Syriza are 149 de mandate în Parlamentul elen. 

PORTRET. Alexis Tsipras, un Che Guevara al Greciei

Preşedintele francez Francois Hollande l-a felicitat pe Alexis Tsipras pentru victoria Syriza la alegerile legislative din Grecia, în timp ce premierul britanic David Cameron a apreciat că incertitudinea economică va creşte în Europa, relatează AFP.

Preşedintele francez a amintit "prietenia care uneşte Franţa şi Grecia şi i-a transmis lui Tsipras dorinţa sa de a continua cooperarea strânsă între cele două ţări, în beneficiul creşterii şi stabilităţii zonei euro, în spiritul progresului, solidarităţii şi responsabilităţii care se află în centrul valorilor europene", potrivit unui comunicat difuzat de preşedinţia franceză în noaptea de duminică spre luni.

"Alegerile din Grecia vor creşte incertitudinea economică în Europa", a scris la rândul său premierul britanic, David Cameron, pe contul său de Twitter.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri