Alianță internațională împotriva știrilor false

Data actualizării: Data publicării:
Chaos Computer Club Annual Congress
Foto: Guliver / GettyImages

O alianță de 37 de media internaționale - susținută de Google - a lansat o platformă menită să demaște știrile false care ar putea perturba alegerile prezidențiale din Franța, informează Agerpres.

Chaos Computer Club Annual Congress
FOTO: Gulliver/Getty Images

Site-ul CrossCheck (https://crosscheck.firstdraftnews.com) permite media partenere să-și unească eforturile pentru a demonta informațiile false și a publica un articol pentru restabilirea adevărului, a explicat directoarea First Draft, Jenni Sargent, în cursul unui briefing de presă.

„Credem că este interesant să colaborăm cu alte redacții pentru că noi facem această muncă în colțul nostru și o singură redacție nu poate răspunde la tot ceea ce circulă”, a spus Adrien Sénécat, de la cotidianul Le Monde.

Această inițiativă a fost lansată inițial pentru durata campaniei prezidențiale franceze, dar ar putea fi prelungită dincolo de primăvară în caz de succes.

Printre media implicate se află mari cotidiene naționale — Libération, Le Monde și Les Echos — și regionale franceze, reviste, site-uri de informații, precum și AFP, alături de Google și de Facebook. Printre media internaționale intrate în alianță se află posturile de televiziune britanice Channel Four și BBC News, precum și agenția americană de informații financiare Bloomberg.

La final, această platformă ar urma să reunească circa 250 de jurnaliști din media partenere care vor putea partaja informații, în scopul de a verifica cel mai bine articolele îndoielnice.

Orice verificare va fi publicată pe CrossCheck numai dacă este validată de cel puțin două redacții.

Pentru a repera zvonurile în curs de amplificare, participanții se vor ajuta de semnalările internauților pe site-ul CrossCheck, de programul GoogleTrends, care înregistrează căutările cele mai frecvente pe Google, precum și de o monitorizare realizată de o duzină de studenți la jurnalism.

Aceștia vor fi aceia care vor redacta articolele de verificare, sub coordonarea media partenere.

CrossCheck va indica dacă informația de plecare a fost falsă sau nu, sau imposibil de verificat, și va preciza ce redacții au colaborat la aceasta.

Printre primele știri false demascate este și crea privind agresarea unui preot care a circulat în ultimele zile pe rețelele sociale și care data, de fapt, din 2013.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri