Alocație lunară de 780 de euro și pentru românii săraci din Italia. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Data actualizării: Data publicării:
oameni

Românii care locuiesc în Italia şi trăiesc sub pragul sărăciei ar putea primi lunar o alocaţie de la statul italian. Este vorba de aşa-numita alocaţie cetăţenească. Subvenţia poate ajunge până la la 780 de euro pe lună de persoană şi poate fi obţinută pentru o perioadă de un an şi jumătate. În tot acest timp, beneficiarii trebuie să încerce să îşi găsească un loc de muncă şi pot refuza doar de două ori ofertele de angajare pe care le primesc.

Pentru a beneficia de ajutorul de la statul italian, solicitanţii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să aibă cel puţin zece ani de reşedinţă în Italia, să deţină o locuinţă mai ieftină de 30.000 de euro şi să nu aibă bunuri mai scumpe de 6.000 de euro.

Începând cu luna aprilie, subvenţia va fi acordată pe carduri speciale din circuitul poştei italiene, iar banii trebuie să fie cheltuiţi în termen de o lună prin plata cu cardul aferent. Doar o sută de euro se pot încasa în numerar şi sunt excluse şi o serie de cheltuieli precum jocurile de noroc.

Legea prevede şi pedepse pentru cei care spera că pot face bani uşor pe seama statului italian. Cei care vor minţi, pentru a beneficia de acest ajutor, riscă între 2 şi 6 ani de închisoare.

Silvia Dumitrache, președinte asociaţie români: Unii probabil vor încerca să obţină acest venit, unii care sunt obişnuiţi să nu muncească. Nu cred că o sa funcţioneze. O să fie un filtru. Probabil asta o sa fie şi o modalitate de a a-i trimite cumva acasă pe cei care vor să căpușeze sistemul.

Cei care vor primi aceste ajutoare vor fi încurajaţi să îşi caute un loc de muncă şi nu vor avea voie să refuze decât două oferte. Autorităţile italiene discută şi despre posibilitatea ca beneficiarii subvenţiilor să facă şi muncă în folosul comunităţii în schimbul banilor.

Acest ajutor, o promisiune din campania electorala a actualilor guvernanţi, se adresa inițial doar italienilor. Autorităţile de la Roma au decis să extinda dreptul asupra tuturor cetățenilor, după ce au fost acuzați de discriminare. Potrivit estimărilor oficiale, cinci milioane de persoane trăiesc sub pragul sărăciei în Italia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri