Ambasador american: În Ungaria nu se încalcă libertățile fundamentale

Data actualizării: Data publicării:
cornstein

Ambasadorul Statelor Unite la Budapesta, David B. Cornstein, a declarat că nu a constatat încălcări ale libertăţilor civile în Ungaria. Angajat să susţină valorile democratice, diplomatul american a subliniat importanţa respectării statului de drept, a dreptului la libertate, a libertăţii religioase, a libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei, informează Agerpres.

cornstein
David B. Cornstein

Ambasadorul, care a preluat funcţia în luna iunie, a declarat că a avut întrevederi cu politicieni şi lideri religioşi, precum şi cu lideri ai unor ONG-uri în ultimele două luni, iar pe ansamblu reacţiile lor au fost pozitive. Niciunul dintre partenerii săi de discuţie nu şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu dreptul la libertate sau antisemitismul, a spus el, adăugând că, de asemenea, nu a auzit niciun fel de critici despre corupţie în discuţiile pe care le-a avut cu directori de companii.

În ceea ce priveşte problema Universităţii Central Europene (CEU), David B. Cornstein a afirmat că a mers în vizită la această instituţie de învăţământ la scurt timp după preluarea mandatului.

În opinia sa, menţinerea universităţii la Budapesta este în interesul Ungariei. CEU a îndeplinit toate cele cinci criterii stabilite de guvernul ungar şi a sosit momentul să fie semnat un acord şi să se meargă mai departe, a adăugat ambasadorul.

În ceea ce priveşte cooperarea între SUA şi Ungaria în domeniul apărării, el a menţionat contribuţia de 55 de milioane de dolari a guvernului american pentru lucrări de întreţinere la pistele bazelor militare aeriene ale Ungariei ca parte a unui acord americano-ungar în domeniul apărării.

Cât despre relaţiile dintre Ungaria şi Ucraina, el s-a oferit să joace un rol de mediator între cele două ţări în chestiunea legii ucrainene a educaţiei, despre care Budapesta afirmă că aduce atingere drepturilor minorităţilor maghiare din Ucraina.

Totodată, ambasadorul Statelor Unite a afirmat că Ungaria ar trebui să-şi reducă dependenţa de sursele de energie ruseşti. El a avertizat că Rusia are drept scop să semene discordie, în timp ce ţara sa este angajată să ofere ajutor. Europa Centrală ar trebui să opteze pentru Statele Unite, a recomandat David B. Cornstein.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri