Ambasadorii ruși din țările UE sunt convocați „în manieră coordonată”, după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene

Data publicării:
Russia Putin New Territories Accession
Putin și liderii celor patru regiuni anexate de Rusia. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană a decis, într-o „manieră coordonată”, ca ambasadorii ruși din statele membre ale UE să fie convocați, după decizia lui Vladimir Putin de a anexa regiuni ucrainene, a declarat luni pentru CNN un purtător de cuvânt al UE. De asemenea, Bruxelles-ul l-a convocat pe diplomatul cu rangul cel mai înalt care reprezintă Moscova pe lângă instituțiile europene, în semn de protest față de anexarea ilegală a celor patru teritorii ucrainene.

„Ca răspuns la ultimele măsuri luate de Rusia, care își intensifică și mai mult agresiunea împotriva Ucrainei cu referendumuri false și anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene, ambasadorii ruși în statele membre ale UE și la instituțiile UE sunt convocați în manieră coordonată”, a declarat pentru CNN Peter Stano, purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe și politica de securitate.

Oficialul a precizat că demersul are drept scop „să transmită o condamnare fermă în legătură cu aceste acțiuni” și să ceară „oprirea imediată” a demersurilor care „subminează integritatea teritorială a Ucrainei și încalcă dreptul internațional și Carta ONU”.

Convocarea ambasadorilor a început săptămâna trecută, încă de vineri, când Putin a semnat decretele de anexare. Ambasadorul rus la UE a fost convocat luni după-amiază la Bruxelles, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Măsura face parte dintr-un exercițiu coordonat cu statele membre ale UE, a precizat Peter Stano.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri