Ambasadorul Franței: Tandemul franco-german, esențial pentru UE

Data actualizării: Data publicării:
ambasador_franta

Tandemul franco-german este esenţial, a declarat ambasadorul Franţei în România, François Saint-Paul, într-un interviu acordat Digi24. Diplomatul vede în acest tandem dorinţa comună a Franţei şi Germaniei de a continua proiectul european. Noul preşedinte, Emmanuel Macron, este aşteptat în această după-amiază la Berlin, unde se va întâlni cu Angela Merkel. Puteţi urmări interviul integral cu Ambasadorul Franței mâine, la Jurnalul de Seară.

François Saint-Paul, ambasadorul Franței în România: Eu cred că tandemul franco-german este, în mod clar esenţial. Ştiţi, sunt 30 de ani de când lucrez şi jumătate din viaţă m-am ocupat de afaceri europene şi sunt 30 de ani de când tot aud spunându-se că tandemul franco-german merge din ce în ce mai prost. Şi sunt 30 de ani de când facem lucruri împreună. De ce lucrăm împreună? Pentru că am avut o istorie şi pentru că suntem diferiţi. Şi pentru că, dacă reuşim să găsim un echilibru, este un echilibru care mai apoi poate folosi multora. Nu trebuie să considerăm tandemul franco-german ca un tandem omnipotent, nu trebuie să-l considerăm un tandem care îşi doreşte să fie exclusivist. Trebuie să vedem în tandemul franco-german o dorinţă comună a două ţări pe care totul le-a despărţit şi le-a fost potrivnic, dar care îşi doresc să continue cu proiectul european.

Emmanuel Macron a ales Germania pentru prima sa vizită în calitate de preşedinte al Franţei, tocmai datorită importanţei relaţiei celor două state. Iar presa s-a grăbit cu inventarea unui termen pentru a descrie viitoarea colaborare dintre Emmanuel Macron şi Angela Merkel – Merkron.

Robert Schwartz, jurnalist Deutsche Welle: Asistăm la crearea unui nou tandem. Nu doar presa germană, cred că întreaga Europă aşteaptă de la acest cuplu de fier, probabil, în Europa, o soluţie complexă pentru toate crizele prin care trece Uniunea Europeană pornind de la criza financiară, trecând prin eurobonduri, socializarea datoriilor unor state, ale Franţei în primul rând. Germania a promis că va participa la un fond comun de investiţii, se aşteaptă o soluţie în criza refugiaţilor, în criza Greciei, agenda este majoră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri