Ambasadorul Ion Jinga: Compatrioții mei nu au niciun motiv să se simtă vinovați că sunt români în Marea Britanie

Data publicării:
Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie Ion Jinga-Mediafax Foto-Razvan Chirita

 

Ion Jinga a dat exemplul unui medic român care a plecat în anul 2005 din România și care a devenit chirurg în Londra, în urma unui examen riguros, are o familie și locuiește în capitala regatului.

De la un om profesionist, dintr-o astfel de pătură socială, nu te-ai aștepta să se plângă de discriminare și rasism”, spune ambasadorul român.

Ion Jinga notează că în scrisoarea primită, medicul român spune că „e din ce în ce mai dificil să fii cetățean român în Marea Britanie. Cu asta ne confruntăm din ianuarie 2013 din cauza unei părți a presei și a unor politicieni. Românii și bulgarii sunt subiecte de presă zilnic, iar acest lucru nu rămâne fără consecințe”.

Nu m-am simțit discriminată în această țară până în 2013. Acum, frecvent sunt întrebată din ce țară sunt și sunt nevoită să fac față criticilor după ce le răspund. Unii dintre ei nu spun nimic, majoritatea se arată surprinși, unii îmi spun că nu arăt ca un român, iar alții comentează negativ împotriva noastră. M-am confruntat cu astfel de atitudini și din partea pacienților și, din păcate, și din partea colegilor de muncă. Majoritatea românilor de aici muncesc din greu, sunt cinstiți, plătesc taxe și contribuie la creșterea economiei acestei țări”, se arată în scrisoarea primită de ambasadorul român.

Ion Jinga afirmă că în timpul campaniei electorale din orașul Eastleigh, candidatul unui partid a folosit sloganuri xenofobe care insinuau legătura dintre români și infracțiunile comise în acea urbe. Diplomatul se arată îngrjorat de consecințele pe termen lung al acestor retorici, care ar putea duce la acte de violență împotriva românilor.

Cu siguranță că o mare parte a britanicilor resping orice fel de comportament xenofob, mai spune Ion Jinga, și adaugă că nimeni nu poate spune cu exactitate câți români vor merge în Marea Britanie începând cu 1 ianuarie 2014, la cum nu se poate spune câți englezi vor merge în Spania sau Franța de la aceeași dată.

Ambasadorul român consideră că britanicii se tem de faptul că românii vor merge în regat numai pentru ajutorul social, fără să contribuie la economie, însă prezența românilor în această țară este numai rezultatul că există cerere pe piața de muncă.

„Ei nu îngreunează sistemele sociale și de sănătate pentru că majoritatea românilor au vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, puțini sunt cei care cer asistență socială. 62% nu sunt dependenți față de stat din punct de vedere financiar, iar 32% au un singur copil. Din numărul total de 40.171 de copii care trăiesc în alt stat UE și primesc alocații de la acel stat, numai 324 sunt români”, spune Ion Jinga.

„Compatrioții mei nu au niciun motiv să se simtă vinovați că sunt români în UK. Rațiunea trebuie pusă înaintea abordărilor emoționale”, a concluzionat ambasadorul român.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri