Dodon cere revocarea ambasadorului moldovean la București, după interviul la Digi24

Data actualizării: Data publicării:
ambasadorul chisinaului la buc

Liderul de la Chișinău, Igor Dodon, a anunțat că va cere revocarea ambasadorului moldovean la București, Mihai Gribincea, după ce acesta a declarat, la Digi24, că sunt experți care consideră că decretul de retragere a cetăţeniei lui Traian Băsescu ar putea fi declarat neconstituţional.

„Sunt surprins că descopăr că unii ambasadori au devenit avocaţi ai unor politicieni din ţara de reşedinţă şi au cam uitat cărui stat servesc”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Preşedintele Republicii Moldova a mai scris pe Facebook că este şi mai grav când ambasadorii fac comentarii politice în raport cu autorităţile statului care i-a trimis în misiune.

„Aceasta vorbeşte fie despre calificarea proastă profesională a respectivului ambasador, fie despre angajamentele lui politice în detrimentul propriului stat şi a conducerii acestuia. Anume în aşa mod pot fi etichetate declaraţiile ambasadorului moldovean la Bucureşti, care şi-a permis comentarii impertinente şi incompatibile cu statutul său de Ambasador”, a precizat Dodon. 

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, a declarat, luni, la emisiunea „24 de minute” de la Digi24.ro, că disputa din jurul cetăţeniei lui Traian Băsescu nu poate zdruncina ansamblul relaţiei bilaterale dintre cele două ţări, dar estimează, pe baza celor spuse de unii experţi, că decretul semnat de preşedintele Igor Dodon ar putea fi declarat neconstituţional.

„Din 2014, România este principalul partener comercial al Republicii Moldova - 24,8% din exporturi vin spre România, 13% din importuri vin din România. Deci avem nişte relaţii politice, dar şi la nivel de societate foarte intense, care nu cred că pot fi influenţate foarte mult de acest decret. Cu atât mai mult că, după cum aţi menţionat şi dumneavoastră, unul dintre parlamentarii din Republica Molodva a sesizat Curtea Constituţională cu privire la acest decret de retragere a cetăţeniei. Nu vreau să anticipez rezultatul, dar experţii în domeniu spun că şansele ca acest decret să fie considerat anticonstituţional sunt foarte mari”, a declarat ambasadorul Mihai Gribincea.

Deputatul liberal-democrat din Republica Moldova Grigore Cobzac a contestat la Curtea Constituţională de la Chişinău decizia preşedintelui Igor Dodon de a-i retrage cetăţenia lui Traian Băsescu.

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a semnat în urmă cu o săptămână decretul prin care i-a retras cetăţenia moldovenească lui Traian Băsescu. Fostul preşedinte român a reacţionat spunând că decizia lui Igor Dodon este una politică şi a precizat că urmează să se consulte cu avocaţii săi, pentru a decide ce va face în continuare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri