Ambasadorul Olandei: 85 la sută din olandezi sunt fericiți cu monarhia. Unii ar prefera republica, dar tot l-ar alege pe rege 

Data publicării:
Matthijs van Bonzel ambasador olanda - mfax

În 30 aprilie a fost înscăunat noul rege al Olandei, Willem Alexander. Ambasadorul Regatului Olandei la București, Matthijs van Bonzel, a detaliat importanța monarhiei pentru olandezi și care sunt așteaptările supușilor olandezii de la noul suveran.

„Regele are un rol formal. Trebuie să semneze legile, să accepte noul Guvern. În fața lui, noul premier depune jurământul. Citeste declarația anuală a Guvernului atunci când se deschide sesiunea parlamentară, în feicare an, în septembrie. Are și un rol în spatele ecranului. El vorbește cu oricine, îi vizitează pe toți. E un fel de mediator între societate și Guvern”, a explicat Matthijs van Bonzel.

Ambasadorul a subliniat că olandezii sunt mulțumiți de regimul politic. „La noi 80 - 85 la sută dintre oameni sunt fericiți cu monarhia. Unii ar prefera republica, dar tot l-ar alege pe rege drept președinte”, a detaliat Matthijs van Bonzel.

Reprezentantul diplomatic al Olandei a discutat și situația economică a țării sale natale și măsurile luate de Executiv pentru diminuarea efectelor crizei.

„Prea multă austeritate reprezintă o problemă deoarece dacă tai cheltuielile mai puțini bani se duc în economie. Trebuie să acționăm inteligent și să investim în domenii care produc locuri de muncă. Am făcut prea multe datorii în trecut și dacă continuăm să facem datorii vom avea și mai multe, care vor consuma și mai mult din buget. Trebuie să economisim și cu banii disponibili să investim în educație, cercetare, în sponsorizări pentru afacerile private, pentru că afacerile private produc foarte multe locuri de muncă”, a explicat Matthijs van Bonzel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri