Scandal diplomatic din cauza unui liceu| Reacții la Budapesta și București, proteste la Târgu Mureș

Data actualizării: Data publicării:
proteste targu mures

Ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, fost convocat miercuri de MAE ungar în urma suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș, informează agenția MTI, citată de Agerpres. Între timp, la Târgu Mureș comunitatea maghiară a organizat mitinguri de protest atât în fața liceului, cât și în fața Instituției Prefectului Județului Mureș.

colegiul national unirea tg mures
Foto: colegiulunirea.ro

ACTUALIZARE 23:30 Scandalul liceului desființat la Târgu Mureș ar putea avea repercusiuni asupra Colegiului Național Unirea. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că dacă nu mai există Liceul Teologic Romano-Catolic (LTRC), contractul de închiriere dintre municipalitate și Statusul Romano-Catolic cu privire la clădirea în care funcționează acum Colegiul Național Unirea este reziliat de drept. Cele două instituții de învățământ funcționau în aceeași clădire, dar în corpuri diferite. Detalii, aici.

ACTUALIZARE 23:00 Premierul Mihai Tudose a comentat afirmaţiile oficialilor maghiari pe tema situaţiei de la Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş, afirmând că nu crede că statul vecin va dori să „strice în asemenea hal” relaţiile diplomatice. Detalii, aici.

ACTUALIZARE 20:00 Fundația Statusul Romano-Catolic din Transilvania a organizat un miting de protest în fața Instituției Prefectului Județului Mureș, la care au luat parte în jur de 2.000 de persoane, potrivit Agerpres. Manifestanții vor să convingă Ministerul Educației să asigure funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș. La manifestație, denumită de către organizatori „adunare publică”, a participat, fără a lua cuvântul, și președintele UDMR, Kelemen Hunor, alături de fostul lider Unional, Marko Bela, precum și de numeroși parlamentari ai formațiunii.

În timpul mitingului, care a durat mai bine de 45 de minute, a fost citit un apel din partea prinților, în care se arată că „acțiunile ministrului educației, ale prefectului și ale inspectorului școlar general, declarațiile contradictorii ale acestora, care induc în eroare elevii, părinții, profesorii și reprezentanții bisericii, au depășit limita suportabilului”.  Părinții elevilor susțin că au fost „înșelați” prin faptul că nu au fost informați cu privire la finalizarea proceselor din instanță care au avut ca obiect anularea deciziei IȘJ Mureș de înființare a LTRC. În plus, părinții susțin că ministrul educației ar fi declarat că Inspectoratul Școlar Județean Mureș „ar trebui să desființeze” acest liceu.


ACTUALIZARE 18:00  Chiar în acest moment e un protest la Târgu Mureş, la care participă în jur de 800 de oameni, printre care oficiali UDMR, inclusiv președintele Kelemen Hunor, şi ai Bisericii Catolice, informează Digi24. Ei cer Ministerului Educației să asigure funcționarea în continuare a liceului și acuză că această problemă nu a fost rezolvată în ultimele luni, așa cum s-a promis.

ACTUALIZARE 17:57 Ministerul român de Externe reacționează dur la convocarea ambasadorului Marius Lazurca la MAE ungar. Detalii aici.

marius_lazurca
Foto: mae.ro

Ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat miercuri de MAE ungar în urma suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș, informează agenția MTI.

Agenția maghiară de presă MTI (care nu a precizat în știre numele ambasadorului român) scrie că secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar față de situația în care se află respectivul liceu și a spus la o conferință de presă că acțiunea autorităților române echivalează cu „un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității ungare, copiilor, familiilor și procesului de restituire în România”.

De asemenea, guvernul ungar și-a suspendat sprijinul față de aspirațiile României de a se alătura unor organizații internaționale, cum ar fi OCDE, a adăugat secretarul de stat maghiar.

Fundația Statusul Romano-Catolic din Transilvania a anunțat, pentru miercuri, un miting de protest în fața Instituției Prefectului — Județul Mureș, pentru convingerea Ministerului Educației să asigure funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș.

De cealaltă parte, Inspectoratul Școlar Județean Mureș susține că din punct de vedere juridic Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș nu mai există, în urma unei decizii judecătorești definitive.

Șeful ISJ Mureș, Ioan Macarie, a declarat marți, pentru Agerpres, că LTRC nu mai există din punct de vedere juridic ca urmare a documentelor emise de instanțele de judecată, iar Hotărârea Consiliului Local Târgu Mureș de organizare a rețelei școlare, în care figura și acest liceu, a fost adoptată după 6 luni de la expirarea termenului final.

Potrivit șefului ISJ Mureș, în ciuda hotărârii judecătorești definitive, LTRC a făcut înscrieri, săptămâna trecută, înscriind 112 copii la clasa pregătitoare, în clasa a V-a și trei clase de liceu.

Situația este foarte simplă, noi am acordat clase de început în alte școli: am suplimentat planul de școlarizare cu o clasă la Liceul Bolayi Farkas din Târgu Mureș, clasa a V-a nu am putut acorda fiindcă nu au avut clasa a IV-a, iar cele trei clase de liceu le-am acordat acelor unități școlare autorizate-acreditate. Nu am putut da clasă de cult romano-catolic pentru că singura unitate școlară acreditată pe acest cult este Liceul Bolyai Farkas. Am solicitat Liceului Bolyai (cu limbă de predare în limba maghiară, n.r.) să primească o clasă și ne-au spus că nu pot. Cei 112 copii despre care se spune că s-au înscris la LTRC cred că totuși sunt înscriși și la alte școli și toată populația școlară maghiară, după absolvirea clasei a VIII-a se regăsește fie la liceu, fie la școala profesională. Mă întreb de unde au apărut cei 112 copii, dar cu siguranță îi regăsim și altundeva înscriși”, a precizat Ioan Macarie.

În luna noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan, și a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înființată unitatea de învățământ.

Cazul înființării și funcționării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș a stârnit controverse majore în spațiul public național și internațional după demersul Direcției Naționale Anticorupție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri