Sari la conținut

Ambasadorul Rusiei la NATO: Construirea unei baze militare în România constituie o provocare gravă

Alianţa Nord-Atlantică a încălcat, prin construirea de baze militare în România, Bulgaria şi Polonia, prevederile Acordului fondator NATO-Rusia, a declarat Aleksandr Gruşko.

„Acordul fondator include o prevedere foarte clară conform căreia statele membre NATO vor evita staţionarea de forţe combatante suplimentare cu statut permanent. Baza militară care se construieşte acum în România este, desigur, o provocare gravă pentru securitatea Rusiei şi noi considerăm că acest lucru constituie o încălcare semnificativă a angajamentelor”, a argumentat ambasadorul Rusiei la Alianţa Nord-Atlantică, potrivit Mediafax.

Acesta a subliniat că Moscova este foarte preocupată privind activităţile NATO în Marea Neagră şi în Marea Baltică.

Prezenţa în Marea Neagră a forţelor militare ale unor state neriverane riscă să genereze „o modificare substanţială a echilibrului strategic şi regional”, iar Moscova analizează modalităţile prin care poate „contracara şi neutraliza posibilele ameninţări”, a avertizat oficialul rus, precizând că situaţia este valabilă şi în ceea ce priveşte Marea Baltică.

Reprezentantul Rusiei a subliniat că Moscova urmează să analizeze în detaliu deciziile de la summitul NATO cu privire la securitatea internă.

„Totul va face obiectul unei analize atente a instituţiilor abilitate din Rusia, în primul rând pentru stabilirea măsurilor pe care trebuie să le luăm pentru a ne garanta securitatea”, a explicat oficialul rus.

NATO revine la o logică de tip "Război Rece", a continuat Gruşko, conform Itar-Tass, acuzând Alianţa că foloseşte criza din Ucraina pentru atingerea propriilor obiective geopolitice.

Potrivit sursei citate, statele din Alianţa Nord-Atlantică au promis la summitul de la Newport (Ţara Galilor, Marea Britanie) să menţină "o prezenţă continuă" în Europa de Est, pe fondul îngrijorărilor provocate de atitudinea Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Alianţa Nord-Atlantică va continua misiunile de patrulare aeriană consolidate în spaţiul aerian al ţărilor baltice, va continua să mobilizeze fregate în Marea Neagră şi în Marea Baltică şi va dubla exerciţiile militare în est, a anunţat preşedintele american Barack Obama la încheierea summitului NATO, amintind că Statele Unite au promis în iunie un miliard de dolari "pentru reasigurarea Europei".

Fost director SRI: „Domnia sa uită că ce se întâmplă în Europa se datorează Rusiei”

Costin Georgescu, fost director SRI, a spus în direct la Digi24 că situația este tensionată dar nu de către NATO sau de către România.

„Domnia sa uită că ce se întâmplă în Europa se datorează Rusiei”, a spus Costin Georgescu.

„Probabil că domnul ambasador se referă la Deveselu, nu e prima dată când apar reacții din partea statului rus. Este o baza de protecție a cerului din Europa, dar nu sunt împotriva Rusiei ci a celor care vor să atace România”, a subliniat fostul director al SRI.Pe aceeași temă