Ambasadorul Turciei în România: Situația este aproape în totalitate sub control

Data publicării:
ambasador turcia

„Situaţia este aproape în totalitate sub control. Cum am spus şi noaptea trecută, de la început a fost clar că este vorba despre un grup mic de militari turci. Nu vorbim de toată armata. Şeful de Stat Major a fost capturat de acest grup mic. A fost eliberat în urma unei operaţiuni a poliţiei şi a armatei. Aşa că situaţia este aproape sub control. A fost un coşmar, un lucru şocant pentru o ţară care trăieşte în Europa.

Sunt susţinători a lui Fethullah Gulen, aşa cred procurorii. Desigur, există proceduri judiciare şi după aceste proceduri judiciare vom şti cu siguranţă cine a pus la cale asta. Desigur, procurorii cred că este vorba despre un grup clandestin de terorişti şi care s-au infiltrat clandestin în armată. Marea majoritate a militarilor sunt împotriva acestei încercări ( de lovitură de stat, n.r.). De aceea, nici nu a reuşit. Noaptea trecută, după cum aţi văzut, liderii turci au chemat oamenii în stradă pentru a sprijini democraţia turcă şi oamenii au răspuns chemării. Aceştia sunt criminali care au vizat valorile noastre, bunăstarea şi securitatea noastră şi acum este rândul justiţiei să vorbească.

Preşedintele şi guvernul nostru sunt la datorie. Oamenii îi sprijină. Sunt în siguranţă. Suntem mândri de conducerea noastră. Toate căile de comunicare sunt deschise. Nu există probleme de comunicare. Internetul, Twitter şi Facebook funcţionează. Nu există probleme de informare.

Cele mai multe telefoane pe care le-am primit, au fost pentru a-şi declara sprijinul pentru Turcia. După ce au văzut la televizor că turcii au ieşit pe stradă, au vrut la rândul lor să vină la ambasadă pentru a-şi arăta susţinerea pentru democraţia turcă. Au fost aproximativ o sută de oameni aici. Ei au stat până dimineaţă.

Ţara este sigură. Mai sunt câteva incidente minore în câteva locuri. Doar în Istanbul şi Ankara. Nimic major. Cum am mai spus, nu este sprijinită (acţiunea, n.r) de către armată. A fost o noapte dramatică, şocantă pentru noi toţi.

Lucrul cel mai şocant este că au folosit elicoptere militare, cumpărate din taxele plătite de cetăţeni, pentru a ataca Parlamentul. Este o nebunie. Parlamentul nu este reprezentantul unei singure persoane, ci al voinţei poporului, iar în cadrul Parlamentului sunt 4 partide diferite. Ele reprezintă viziuni şi idei diferite. Este o nebunie să ataci Parlamentul. Este de neimaginat. Au făcut această greşeală. Cred că democraţia noastră va ieşi consolidată din această încercare nebunească.

A fost o acţiune premeditată. Este o perioadă dificilă pentru Turcia şi nu numai. Şi pentru multe ţări din regiune. Ne confruntăm cu multe ameninţări, atât pe plan intern, cât şi extern în Turcia. Aşa că a fost un moment dificil. Ne luptăm cu gruparea Stat Islamic, cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan şi acum aceşti oameni care au venit cu o ameninţare serioasă la adresa naţiunii noastre şi a statului”, a declarat Osman Koray Ertaș, ambasadorul Turciei în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri