Sari la conținut
News Alert

Amplu protest antiguvernamental la Chișinău

Potrivit presei locale, protestatarii au venit din toate colţurile ţării la apelul făcut de Platforma civică Dreptate şi Adevăr.

Oamenii cer să se facă lumină în cazul furtului din sistemul bancar descoperit recent în ţara vecină. Furtul secolului, aşa cum a fost denumit, a dus Republicii Moldova un prejudiciu de un miliard de dolari. Manifestanţii au făcut şi o listă cu revendicările lor: cer identificarea şi pedepsirea autorilor furtului, dar şi ca banii dispăruţi să nu fie consideraţi datorie de stat.

FOTO: UNIMEDIA.md

Oamenii au mai cerut să fie rezolvate problemele care îi macină: lipsa locurilor de muncă şi pensiile prea mici. Manifestanţii au solicitat, de asemenea,continuarea reformării justiţiei, educaţiei, dar şi consolidarea sistemului bancar.

La finalul acţiunii, manifestanţii au mărşăluit până la sediul Centrului Naţional Anticorupţie, după care au revenit în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Unii dintre ei spun că vor veni în centrul Capitalei în fiecare duminică, până când autorităţile le vor îndeplini revendicările, relatează publika.md.  

La apelul lansat de Platforma Dreptate şi Adevăr au răspuns şi moldovenii care muncesc în vestul Europei. La Paris, zeci de oameni cu steagurile Uniunii Europene şi ale Republicii Moldova au protestat faţă de corupţia autorităţilor de la Chişinău. Un protest similar a avut loc şi în Italia, la Vicenza.