ANALIZĂ BUSINESS CLUB. Occidentul are puține arme în războiul economic cu Moscova

Data publicării:
analiza rus

Ocuparea Crimeei de către forţele armate ruse, deşi nu există un conflict deschis, ar trebui să atragă represalii din partea comunităţii internaţionale.

Liderii mondiali discută, diverse organizaţii şi alianţe militare se reunesc, dar dincolo de declaraţii oficiale, sunt puţine acte punitive care ar putea fi îndreptate împotriva Rusiei, fără a există un recul.

Preşedintele american, Barack Obama, a făcut câteva declaraţii destul de dure, dar acestea par să-şi piardă din semnificaţie pe drumul spre Kremlin.

Potrivit „New York Times”, cancelarul german, Angela Merkel, i-ar fi transmis şefului de la Casa Albă că, după discuţia telefonică avută cu Vladimir Putin, a rămas cu impresia că liderul rus trăieşte într-o realitatea paralelă.

Însă consecinţele sunt în această lume, extrem de aproape de România.

Cea mai mare putere economică şi militară a lumii, SUA, este într-un perioadă de reflux în politica internaţională. Este totuşi cel mai important test pentru Administraţia Obama, peste Primăvară Arabă sau conflictul din Siria.

Împotriva Rusiei, comunitatea internaţională are puține instrumente la îndemână. Rusia poate fi îndepărtată din G8, organizaţia celor mai puternice state ale lumii. Deja Summitul G8 de la Soci a fost suspendat.

În al doilea rând, poate pica orice înţelegere în problema Siria. Soluţia de compromis a fost obţinută după întâlnirea ruso-americană a miniştrilor de externe de la Geneva.

Se mai pot produce schimbări în atitudinea faţă de Iran, deşi în acest caz, Teheranul, prin moderaţie, a făcut posibilă concilierea.

Rusia mai poate fi ameninţată şi cu o regândire a scutului antirachetă şi, în acest caz, România ajunge în centrul problemei atâta vreme cât are componente ale acestuia pe teritoriul său.

O dată ce s-a produs agresiunea şi parteneriatul cu Occidentul e aruncat la coş, MATO îşi va regândi total politica faţă de Rusia. Va redeveni adversarul. A fost şi după căderea URSS, dar cel puţin s-a încercat salvarea unor aparenţe.

Puterile europene sunt tot lipsite de pârghii în faţă Rusiei. Pot fi introduse blocaje economice, dar sunt ele sunt şi la îndemâna Rusiei. Iar această pare să aibă avantajul.

O criză energetică, cu oprirea livrărilor de petrol și gaze, poate pune în pericol revenriea economiilor europene. Moscova e conştientă de această situaţie şi va exploata la maximum aceste avantaje.

Slăbiciunile Occidentului, exploatate

Privit din perspectiva rusească, este un moment bun pentru o acţiune ostilă Occidentului. Statele Unite sunt într-o restrângere a influenței internaţionale, cu uzura din Irak şi Afganistan.

Mulţi experţi susţin că Administraţia Obama a avut o politică externă extrem de slabă şi, cel mai probabil, nu-şi va da doctoratul acum.

Europa este puternic divizată după criza datoriilor suverane, iar politicienii sunt foarte grijulii cu contribuabilul.

Peste tot sunt slăbiciuni explotate de Rusia care consideră, de fapt, că agresorul este Occidentul. I-a pătruns în curte. Nu e vorba doar de Crimeea, teritoriul rusesc cedat Ucrainei în 1954, ci de toată Ucraina. Iar Rusia a reacţionat de fiecare dată la fel.

Uniunea Europeană a încercat să-şi aranjeze un lanţ de ţări partenere în fostele republici sovietice. În 2008, Georgia a fost pusă la colţ foarte rapid.

Desigur, situația din Ucraina este diferită. Chiar după ce cauza părea pierdută, în urma semnării pateneratului lui Ianukovici cu Rusia, totuşi a ieşit altceva.

Şi acum poate ieşi altceva. Riscul cel mare este că Ucraina să fie sfâşiată. Şi nu e vorba doar de Crimeea. Au început manifestaţii proruse la Doneţk. E vorba de proteste ale unor cetăţeni, cine e în spatele lor nu e greu de ghicit.

Şi în Crimeea au fost tot proteste ale unor cetăţeni. Şi pentru protejarea intereselor cetăţenilor ruşi, forţele armate ale Moscovei s-au pus în mişcare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri