ANALIZĂ BUSINESS CLUB. Tragicomedia greacă și documentul „grecit”

Data publicării:
tsipras batut cu palma de juncker

Grecia a fost cea care a clipit prima în acest joc al nervilor tari, a cedat teren în faţa creditorilor internaţionali, a făcut concesii, dar o conjunctură cel puţin ciudată a făcut ca luni să nu avem un rezultat. Summitul liderilor europeni a avut loc, dar întâlnirea Eurogroup, a miniştrilor de finanţe din zona euro, desfăşurată după-amiază, a durat puţin, o oră. Grecia a venit cu măsuri ceva mai acceptabile, însă finanţiştii nu prea au avut ce să discute, pentru că a fost o încurcătură de zile.

Atena a anunţat că la miezul nopţii a trimis noi propuneri către creditori, dar s-a descoperit că de fapt trimisese un document greşit. Un coleg mai mucalit din redacţie a spus că a trimis un document „grecit”. Abia spre dimineaţă au trimis propuneri complete. Poate fi incompetenţă pe undeva, dar şi strategie. Cândva, în februarie, la fel s-a întâmplat cu niște propuneri care au fost trimise la Berlin. În primă fază, erau greșite.

Măsurile promise sunt considerate baze bune pentru discuţii. Mai puţin pentru germani, care rămân sceptici. Se pare, însă, că au venit destul de multe concesii. Guvernul elen ar fi cedat puţin teren în problema TVA. E dispus să-l crească la 23% pentru anumite produse, însă nu se vor atinge de cel pentru electricitate, mâncare, servicii în general de consum larg.

Premiera ar fi concesiile în domeniul pensiilor. Conform unor surse, Atena ar fi de acord să reducă cheltuielile cu pensiile cu 0,4% din PIB în acest an şi cu 1% de anul viitor. Propunerea creditorilor era 1% din acest an. De asemenea, ar fi promisă creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani.

Noile propuneri sunt considerate bază pentru discuţiile viitoare, însă printre ţările creditoare au apărut şi puncte divergente. Unii reprezentaţi susţin că s-a obţinut destul de la Grecia. Alţii susţin că mai e nevoie.

Au fost însă şi câteva momente care arată tensiune. Premierul Alexis Tsipras a venit cu cearcăne evidente. La conferinţa de presă de după întâlnire era anunţată şi Christine Lagarde, şefa FMI. Nu a mai venit. E un detaliu care poate arăta disensiuni între creditori. FMI deja s-a cam săturat de Grecia. În plus, ministrul de finanţe grec Yanis Varoufakis a plecat de la Eurogroup fără să spună un cuvânt. De obicei ţinea o conferinţă de presă.

Situaţia nu este rezolvată. Deşi e semn de optimism, creditorii vor să se asigure că măsurile vor fi luate într-adevăr, nu doar anunţate, iar grecii, după ce primesc banii, se fac că plouă. De pildă, creşterea vârstei de pensionare a fost asumată şi de fostul guvern şi nu a făcut nimic în această direcţie.

În tot cazul, vor mai urma discuţii tehnice şi o nouă reuniune, cel mai probabil joi.

Discuţiile pe tema Greciei au devenit foarte dese şi chiar sunt oficiali care s-au cam enervat că se tot plimbă. Ministrul austriac de finanţe a avut câteva cuvinte de spus despre frecvenţa aceasta a întâlnirilor. A fost glumeţ, dar dincolo de zâmbet există ceva gravitate.

Hans Jörg Schelling, ministrul austriac de finanţe: „Cred că la un moment dat va trebui să vedem cine va plăti cheltuielile de deplasare la aceste reuniuni repetate ale miniştrilor din zona euro”.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri