Analiză: De ce nu ar risca Rusia o intervenţie militară în estul Ucrainei

Data publicării:
ucrainaz-1

Rusia nu va risca să intervină militar în estul Ucrainei, pentru că nu va putea controla evoluţia unui astfel de conflict, crede comentatorul politic şi istoricul german Andreas Umland. În opinia sa, Moscova vrea doar să destabilizeze Ucraina, pentru a se asigura că, în viitor, ţara nu va putea fi integrată în organizaţiile euro-atlantice şi va rămâne în zona de influenţă a Rusiei.


Cinci regiuni din estul şi sud-estul Ucrainei sunt un butoi cu pulbere şi Occidentul se întreabă dacă Rusia va începe un război deschis cu ţara vecină pentru a prelua controlul asupra zonei. Moscova are mobilizate forţe militare impresionante la graniţa cu Ucraina, dar deocamdată nu a făcut nici o mişcare, iar unii analişti spun că nici nu o va face.

Pentru Rusia, o intervenţie militară este prea riscantă. Ar fi greu de evaluat. Ar fi foarte dificil să explice scopul şi să prezică desfăşurarea unei astfel de intervenţii”, crede analistul politic german Andreas Umland, istoric şi specialist în chestiuni legate de Rusia şi Ucraina.

Şi totuşi, Moscova nu pare străină de acţiunile separatiştilor din oraşe ucrainene precum Doneţk, Lugansk, Harkov sau Slaviansk. „Strategia Rusiei este acum să folosească estul Ucrainei şi sentimentul separatist astfel încât regiuni din estul Ucrainei să destabilizeze cu adevărat întreaga ţară şi să împiedice o integrare cu succes în Europa şi o democratizare a Ucrainei”, adaugă Umland.

Rusia ar vrea să perturbe desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din Ucraina de pe 25 mai, pentru ca ulterior să poată spune că noile autorităţi de la Kiev nu au legitimitate. Iar oficialii ucraineni nici nu pot face prea multe pentru a evita o astfel de situaţie, crede comentatorul: „Dacă Arseni Iaţeniuk şi guvernul său tratează prea blând aceste intervenţii ale Rusiei şi mişcările separatiste de acolo, atunci va fi acuzat că nu protejează suficient statul ucrainean. Iar dacă ia măsuri prea dure, va provoca cel mai probabil o vărsare de sânge şi situaţia va scăpa de sub control. Aşa că nici o alegere nu e în favoarea guvernului ucrainean.

Ucraina şi Occidentul au acuzat direct Rusia că îi susţine pe separatişti şi că infiltrează agenţi în estul Ucrainei pentru a provoca haos şi violenţe. Moscova spune însă că ce se întâmplă în oraşele respective reprezintă doar voinţa oamenilor care nu recunosc legitimitatea autorităţilor de la Kiev.

Vladimir Putin şi Barack Obama au discutat din nou la telefon

Între timp, în teritoriu, confruntările nu încetează, aşa că preşedintele interimar Olexandr Turcinov a dat undă verde trupelor speciale să preia controlul asupra clădirilor ocupate de militanţii proruşi. Totul se poate transforma într-o baie de sânge, pentru că protestatarii nu au de gând să dea înapoi.

Este un subiect despre care au discutat la telefon din nou preşedinţii Statelor Unite şi Rusiei, luni seară. Vladimir Putin l-a asigurat pe Barack Obama că Rusia nu intervine în treburile interne ale Ucrainei şi a caracterizat aceste acuzaţii ca fiind nefondate.

Între timp, Uniunea Europeană a anunţat că va acorda Kievului un împrumut de peste 1 miliard de euro şi a redus taxele vamale pentru produsele pe care Ucraina le exportă în blocul comunitar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri