Anchetă | Preţ umflat la medicamentele pentru cancer

Data actualizării: Data publicării:
pastile de paracetamol
Foto: GettyImages

Comisia Europeană a deschis o anchetă împotriva unei companii farmaceutice prezente şi pe piaţa din România. Compania este acuzată că a abuzat de poziţia dominantă de pe piaţă, pentru a obţine preţuri şi de zece ori mai mari la medicamente destinate bolnavilor de cancer.

Investigaţia a pornit după ce executivul de la Bruxelles a aflat de explozia preţurilor şi după ce respectiva companie a retras din mai multe ţări europene o parte dintre medicamentele pe care le producea, deşi pentru acestea nu existau alternative.

„Negocierile de prețuri la medicamente au fost până acum un domeniu de care Comisia Europeană nu s-a atins. Prețurile medicamentelor au fost și sunt în continuare de domeniul exclusiv al statelor. E un prim semnal: Comisia  a remarcat că există probleme cu metodele de stabilire a prețurilor medicamentelor și a decis să facă un pas în față, într-un caz concret, deocamdată un pas timid dar extrem de decis și trage un semnal de alarmă important pentru întreaga piață europeană, inclusiv pentru România”, a declarat Vlad Mixich, specialist în politici de sănătate. 

Este vorba despre compania Aspen Pharma și vizează creșterea prețurilor la medicamente folosite în tratamentul cancerului. Printre medicamente se numără și unele care lipsesc din România, respectiv melphalan, busulfan, leukeran sau tioguanină. Vlad Mixich a explicat că acest lucru este și din cauza faptului că în România prețul acestor medicamente este foarte mic.

Comisia Europeană va verifica dacă informațiile potrivit cărora Aspen a crescut prețul acestor medicamente în mod nejustificat sunt adevărate. Mai mult, într-un comunicat, CE precizează că are informații potrivit cărora compania a amenințat că va retrage medicamentele din mai multe state ale UE și chiar a făcut acest lucru când prețurile nu au fost mărite. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri