Ancheta s-a încheiat, dar motivul prăbuşirii avionului de luptă MiG-29 al Bulgariei în Marea Neagră nu este clar

Data publicării:
Un avion MiG-29 se pregătește de decolare.
Un avion de luptă MiG-29 aparținând forțelor aeriene din Bulgaria s-a prăbușit în Marea Neagră pe 9 iunie. Foto: Profimedia

Poliţia militară a finalizat ancheta asupra avionului militar MiG-29 al forţelor aeriene bulgare prăbuşit la 9 iunie în Marea Neagră, raportul anchetei avansând trei posibile motive ale accidentului, a anunţat miercuri Ministerul Apărării bulgar, potrivit BTA.

În timpul accidentului, produs în timpul exerciţiilor militare Shabla 2021, pilotul aeronavei, maiorul Valentin Terziev (47 de ani) a decedat. Cutia neagră a avionului a fost recuperată de la o adâncime de 70 metri, pe 24 iunie.

Potrivit primei versiuni de lucru, prăbuşirea avionului a fost cauzată de racheta transportată de acesta. A doua versiune avansează ipoteza că avionul de vânătoare a fost distrus sau pilotul a fost lovit de fragmente după ce racheta a explodat. Comisia de anchetă consideră aceste versiuni destul de improbabile.

Cea de-a treia versiune, considerată şi cea mai plauzibilă, indică faptul că avionul ar fi lovit suprafaţa apei după ce pilotul a pierdut coordonatele spaţiale.

Ministerul Apărării este pregătit să predea raportul către Parchet, care va continua investigaţiile în conformitate cu Codul bulgar de procedură penală. Cutia neagră urmează să fie trimisă spre analiză unui laborator al producătorului, din Federaţia Rusă, potrivit Agerpres.

Din cauza prăbuşirii avionului MiG-29, exerciţiile militare Shabla 21 au fost suspendate.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri