Test electoral câştigat de Angela Merkel

Data actualizării: Data publicării:
German Federation Of Industry Annual Congress
Foto: Gulliver/Getty Images

Cancelarul german Angela Merkel a câştigat, duminică, un scrutin regional care era considerat un test în perspectiva alegerilor generale din septembrie. Partidul Angelei Merkel, Uniunea Creştin-Democrată, a câştigat cu 40,7% alegerile regionale într-unul din cele mai mici landuri ale ţării, aflat la graniţa cu Franţa.

German Federation Of Industry Annual Congress
Foto: Gulliver/Getty Images

Scrutinul este primul din acest an şi primul după ce conducerea Partidului Social Democrat german a fost preluată de Martin Schulz. Social-democraţii au obţinut doar 29,6% dintre voturi. A trecut pragul electoral şi formaţiunea naţionalistă Alternativa pentru Germania.

Alte două scrutine regionale sunt prevăzute în luna mai.

În septembrie 2017 vor avea loc alegerile parlamentare din Germania, iar marea întrebare este: va reuși cancelarul Angela Merkel să obțină al patrulea mandat în fruntea guvernului? Atacată din toate părțile pentru politica sa pro-imigrație și cu o imagine puternic șifonată de atacurile teroriste și incidentele în care au fost implicați imigranți, doamna de fier a Germaniei a schimbat foaia, cel puțin parțial: a înăsprit tonul la adresa refugiaţilor.

Efectul schimbării de atitudine a Angelei Merkel s-a văzut încă de la sfârşitul lui 2016: mii de imigranţi au cerut să părăsească Germania. Cât de mult vor conta toate acestea vom vedea în septembrie, când și social democrații, dar și neonaziștii din Alternativa pentru Germania speră să câștige acolo unde vor pierde creștin- democrații Angelei Merkel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri