Angela Merkel amenință Rusia cu noi sancțiuni dacă va folosi Nord Stream 2 „ca pe o armă”

Data actualizării: Data publicării:
Angela Merkel și Volodimir Zelenski. în timpu unei intalniri la kiev
Angela Merkel și Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia

Cancelarul german Angela Merkel spune că ar putea fi impuse noi sancțiuni asupra Rusiei, dacă va folosi controversatul gazoduct Nord Stream 2 împotriva Ucrainei, relatează BBC.

Merkel, aflată în ultima sa vizită la Kiev înainte de a-și încheia mandatul, i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că înțelege îngrijorările Ucrainei cu privire la proiectul Nord Stream 2. Zelensky este un oponent al noii conducte, despre care spune că amenință securitatea Ucrainei.

Kievul se teme că Nord Stream 2 va spori controlul Moscovei asupra aprovizionării cu energie a regiunii și îi va întări influența.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu Merkel, Zelenski a descris proiectul ca pe o „armă geopolitică a Kremlinului”, care ar fi „periculoasă pentru toată Europa”.

Dar Merkel, care va părăsi funcția de cancelar al Germaniei în această toamnă, după 16 ani de mandat, a declarat că Berlinul și Washingtonul au ajuns la un acord că Nord Stream 2 nu ar trebui utilizat împotriva Ucrainei.

Ea a spus că pot fi aplicate sancțiuni împotriva Moscovei, în baza unui acord între Germania și SUA, dacă gazul ar fi „folosit ca armă”.

Zelensky s-a declarat îngrijorat de ceea ce se va întâmpla peste 3 ani, când contractul de livrare a gazelor rusești prin conducte ucrainene va ajunge la final. Pierderea a miliarde de dolari din taxele de tranzit ar afecta puternic economia Ucrainei.

Dar Merkel, care a s-a întâlnit vineri cu președintele rus Vladimir Putin, a promis că va furniza mai mult de un miliard de dolari pentru a contribui la extinderea sectorului energiei regenerabile din Ucraina.

Rusia furnizează deja aproximativ 40% din gazele naturale din Uniunea Europeană, înaintea Norvegiei, care nu se află în UE, dar participă la piața unică europeană. Noua conductă va crește cantitatea de gaz care trece pe sub Marea Baltică la 55 de miliarde de metri cubi pe an.

Merkel a încercat să dea asigurări statelor din Europa Centrală și de Est că gazoductul nu va determina Germania depindă de Rusia pentru energie.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri