Sari la conținut
News Alert

Angela Merkel ar vrea al patrulea mandat de cancelar

Angela Merkel va candida pentru un nou mandat de cancelar al Germaniei. O spune unul dintre politicienii importanţi ai CDU, formaţiune condusă de şefa Guvernului. Ar fi al patrulea mandat, însă alegerea sa în fruntea Executivului este pusă serios sub semnul întrebării. Popularitatea i-a scăzut cu 15 procente, în ultimul an, din cauza politicii pro-imigraţie. Potrivit unui sondaj de opinie realizat în urmă cu câteva luni, jumătate dintre cei chestionaţi au spus că actualul cancelar nu ar trebui să mai candideze pentru un nou mandat.

Norbert Roettgen, membru al Uniunii Creştin-Democrate din Germania: „Va candida pentru un nou mandat de cancelar. E foarte hotărâtă, îşi doreşte şi e pregătită să contribuie la întărirea ordinii liberale internaţionale. Dar, nu putem să ne uităm la cancelarul Germaniei ca la ultima piesă de rezistenţă. Toate acestea vor funcţiona doar împreună în Europa, cu susţinerea Alianţei Transatlantice. Trebuie, într-un fel, să reinventăm Vestul, nu să-l dezintegrăm.”

Potrivit presei germane, Angela Merkel, care ocupă postul de cancelar din 2005, ar putea anunța oficial decizia sa de a candida pentru al patrulea mandat cu ocazia unei reuniuni a conducerii partidului său, CDU, programată duminică.

"Nu putem considera cancelarul german ca ultima persoană rămasă în picioare", a ținut să adauge Norbert Roettgen, în timp ce Angela Merkel este considerată "liderul lumii libere" după alegerea lui Donald Trump la președinția Statelor Unite."Ar fi imposibil să ne bazăm pe o singură persoană. Avem nevoie de Occident, iar Occidentul este absolut necesar", a subliniat el.

În pofida unui an agitat pentru Angela Merkel, marcat de critici provenite din propria tabără la adresa politicii sale migratorii și de mai multe înfrângeri electorale, opinia publică din Germania se așteaptă ca ea să candideze din nou la alegerile legislative care vor avea loc în septembrie 2017, transmite Agerpres.