Angela Merkel cere Ungariei să protejeze democraţia. Viktor Orban: Nu toate democraţiile sunt, în mod automat, unele liberale

Data publicării:
orban merkel

„Nu toate democraţiile sunt în mod automat unele liberale. Dacă cineva susţine că democraţia este în mod automat liberală, încearcă să impună o școală de gândire în detrimentul celorlalte și noi nu vom accepta asta”, a declarat premierul ungar.

Cu această teorie spusă răspicat la doi paşi de cancelarul Germaniei, premierul ungar Viktor Orban a reuşit s-o surprindă pe Angela Merkel. Replica „doamnei de fier” a venit rapid.

„Pentru mine, rădăcinile democrației sunt întotdeauna liberale. Partidul meu politic, Uniunea Creștin Democrată, are trei rădăcini prin care putem acționa foarte bine democratic: rădăcinile creștin sociale, cele liberale și cele conservatoare. Astfel, noi credem că suntem un partid al poporului, dar pentru mine personal cuvântul non-liberal nu are nimic de-a face cu democrația”, a spus Angela Merkel.

Vizita cancelarului german la Budapesta, prima de când Viktor Orban e iar la putere, adică din 2010, a fost destul de tensionată. Vine în contextul în care premierul ungar este acuzat de o inacceptabilă apropiere de Rusia, dar şi de mari derapaje de la democraţie.

„Am evidenţiat că, chiar dacă ai o largă majoritate, aşa cum are premierul Ungariei, este important să apreciezi rolul opoziţiei, societăţii civile şi presei. Societăţile noastre prosperă atunci când aceste grupuri se luptă pentru a găsi cea mai bună cale de progres”, a declarat Angela Merkel.

Cu o zi înainte de vizita cancelarului german la Budapesta, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a-i cere lui Viktor Orban să-şi respecte angajamentele faţă de Uniunea Europeană.

Viktor Orban, unul dintre puţinii lideri europeni aflaţi în bune relaţii cu Vladimir Putin, a criticat sancţiunile adoptate de Bruxelles împotriva Moscovei.

De altfel, preşedintele Rusiei va efectua o vizită oficială în Ungaria peste două săptămâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri