Angela Merkel, în mesajul de Anul Nou: Europa nu va permite Rusiei să „nesocotească” dreptul internațional

Data publicării:
angela merkel crop mediafax-2

FOTO: AFP/MediafaxFoto

„Va trebui să facem în așa fel încât să stabilim securitatea noastră în Europa împreună cu Rusia și nu împotriva Rusiei”, a afirmat cancelarul german. „În același timp, însă, Europa nu poate accepta și nu va accepta ca un așa-zis principiu al celui mai tare să nesocotească dreptul internațional”, a adugat Angela Merkel.

În criza ucraineană, „Europa a decis să nu se lase divizată, ci dimpotrivă, să acționeze în mod solidar pentru a-și apăra ordinea păcii și valorile sale”, a afirmat cancelarul german în alocuțiunea de Anul Nou, transmisă încă de miercuri seara de televiziunea germană.

„Unitatea Europei nu este un scop în sine, dar este cheia pentru a depăși criza din Ucraina și pentru a impune forța dreptului” internațional, a mai spus cancelarul Merkel.

Guvernul ucrainean și rebelii din Est, separatiști și proruși, au reluat discuțiile, săptămâna trecută, la Minsk, dar negocierile s-au blocat. Conflictul din Ucraina s-a soldat cu 4.700 de morți începând din aprilie.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat luni o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, la 15 ianuarie, în Kazahstan. Discuțiile vor fi moderate de liderii german și francez, Angela Merkel și Francois Hollande.

Prima întâlnire între cei patru lideri – care vorbesc frecvent la telefon - a avut loc în Normandia, în cadrul ceremoniilor care au marcat 70 de ani de la Debarcarea Aliaţilor în iunie 1944. O a doua întâlnire a avut loc în cursul unui summit la Milano, în octombrie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri