Angela Merkel, înlocuită de la conducerea CDU. Cine îi urmează în funcție

Data actualizării: Data publicării:
Angela Merkel si Annegret Kramp-Karrenbauer, cu un buchet de flori in mana
Annegret Kramp-Karrenbauer preia partidul de la Angela Merkel / FOTO: Guliver / Getty Images

Annegret Kramp-Karrenbau l-a învins pe Friedrich Merz în turul al doilea al scrutinului intern din cadrul Uniunii Creştin-Democrate germane (CDU) pentru desemnarea liderului care-i succede cancelarului Angela Merkel la conducerea formaţiunii.

Merkel Annegret Kramp
Annegret Kramp-Karrenbauer preia partidul de la Angela Merkel / FOTO: Guliver / Getty Images

Aplauze şi ovaţii pentru cancelarul Angela Merkel, după ultimul său discurs în calitate de şef al creştin-democraţilor germani. "Mutti", cum o alintă mulţi pe doamna de fier a Germaniei, are motive serioase să fie mulţumită. Cei 1100 de delegaţi prezenţi la Hamburg au ales în fruntea lor tot o femeie şi mult mai important, o fidelă a politicii de centru, urmată de Angela Merkel de 18 ani încoace.

Annegret Kramp-Karrenbau a obținut 517 voturi din 999, iar Friedrich Merz – 482.

În primul tur desfăşurat la Congresul partidului ce are loc la Hamburg a fost eliminat cel de-al treilea candidat, ministrul sănătăţii Jens Spahn.

Kramp-Karrenbauer a obţinut în primul tur 450 de voturi, Friedrich Merz 392 şi Jens Spahn 157.

Fostă şefă de executiv de land şi supranumită „mini-Merkel”, datorită apropierii sale de cancelarul Angela Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer (56 de ani) a fost aleasă secretar general al CDU în februarie 2018, în cadrul eforturilor de a da un nou impuls partidului.

Friedrich Merz (63 de ani) s-a retras din politică cu zece ani în urmă, după ce a pierdut în favoarea lui Merkel bătălia pentru conducere în cadrul partidului. Acum, el a revenit şi a obţinut sprijin din partea unor membri conservatori ai CDU care cred că el va da un impuls partidului spre dreapta, pentru a face faţă astfel provocării reprezentate de către partidul xenofob „Alternativa pentru Germania”.

În vârstă de 55 de ani, Annegret Kramp-Karrenbauer a condus ultimele coaliții de guvernare CDU-SPD și este o apropiată a Angelei Merkel. Un amănunt interesant, Merkel însăși a fost secretar general înainte de a deveni președinte al partidului și cancelar. 

Annegret Kramp-Karrenbauer susține politica tolerantă a actualului cancelar față de solicitanții de azil și este de părere că dezvoltarea economică nu poate lăsa pe nimeni în urmă.

Surse: BBC, Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri