Angela Merkel: Statele Unite rămîn „cel mai fidel aliat” al Germaniei, în ciuda acuzațiilor de spionaj

Data publicării:
angela merkel mfax-1

Angela Merkel a subliniat că Statele Unite rămân „cel mai fidel aliat” al Germaniei și a pledat pentru accelerarea negocierilor în vederea semnării acordului transatlantic de liber-schimb.

Activitatea serviciilor de informaţii în statele democratice a fost întotdeauna esenţială pentru securitatea populaţiei”, a declarat cancelarul într-un interviu acordat ziarului Die Zeit și citat de Mediafax.

O ţară fără servicii de informaţii ar fi prea vulnerabilă”, a mai spus Angela Merkel în prima reacţie detaliată după dezvăluirile făcute de fostul consultant al NSA Edward Snowden, potrivit căruia SUA ar fi spionat instituții europene.

Poziția Angelei Markel este diferită de cea a oficialilor de la Paris. Franţa a anunțat că vrea o „suspendare temporară” a negocierilor dintre Washington şi UE, pe tema acordului de liber schimb, după dezvăluirile făcute de Edward Snowden.

O reacție asemănătoare a avut și comisarul european pentru Justiție, Viviane Reding.

Nu putem să negociem asupra unei mari pieţe transatlantice, dacă există cea mai mică îndoială că partenerii noştri ţintesc să asculte birouri ale negociatorilor europeni", a spus Viviane Reding în 30 iunie, în cursul unei întâlniri cu cetăţenii la Luxembourg. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri