Sari la conținut

Angela Merkel ţine partea muncitorilor români şi bulgari

Germania doreşte relaţii amicale cu Marea Britanie, însă va insista pentru ca Londra să se bucure de un acces deplin la piaţa internă europeană doar dacă acceptă libera circulaţie a cetăţenilor UE. „Dacă încep să fac concesii cu privire la libertatea de mişcare, atunci altă ţară va veni mâine şi va spune «nu vreau nici eu aşa de mulţi muncitori bulgari şi români»”, a declarat Angela Merkel, transmite News.ro.

German Federation Of Industry Annual Congress

Foto: Gulliver/GettyImages

Cancelarul Germaniei spune că dacă, la presiunea Londrai, se vor face concesii în domeniul liberei circulaţii a muncitorilor, acest lucru va crea un precedent periculos în Uniunea Europeană. Angela Merkel a declarat că, în pofida faptului că regretă decizia britanicilor de a părăsi blocul european, „nu putem acţiona pentru a pune în discuţie, într-un final, întreaga Uniune Europeană”.

„Dacă încep să fac concesii cu privire la libertatea de mişcare, atunci altă ţară va veni mâine şi va spune «nu vreau nici eu aşa de mulţi muncitori bulgari şi români»”, a declarat ea într-o conferinţă a tinerilor din cadrul CDU.

„Iar atunci va veni o atreia ţară, iar apoi vor veni forţe de extremă din Europa, iar noi ne vom închide cu toţii frontierele din nou şi nu va mai exista nicio libertate de mişcare, iar asta nu mai este Europa”, a adăugat Merkel.

Cancelarul german a subliniat că accesul Regatului Unit pe piaţa unică europeană depinde de acceptarea de către Londra a celor patru libertăţi, inclusiv libertatea circulaţiei persoanelor.

„Dacă Marea Britanie spune nu, atunci nu poate să primească un acces deplin la piaţa unică europeană”, a subliniat ea.