Anunțul unui laborator britanic tulbură apele în ancheta privind otrăvirea lui Serghei Skripal

Data actualizării: Data publicării:
Investigations Continue At The Scene Of Salisbury Spy Poisoning
Foto: Guliver/Getty Images

Şeful laboratorului militar britanic din Porton Down, Gary Aitkenhead, a declarat, pentru Sky News, că acest centru nu a putut să dovedească faptul că agentul neurotoxic de tip militar cu care a fost otrăvit luna trecută spionul rus Serghei Skripal provine din Rusia.

Investigations Continue At The Scene Of Salisbury Spy Poisoning
FOTO: Gulliver / Getty Gulliver

„Am reuşit să stabilim că este vorba despre Noviciok, să identificăm că este un agent neurotoxic de tip militar”, a declarat Gary Aitkenhead, directorul executiv al Laboratorului pentru Apărare, Ştiinţă şi Tehnologie din Porton Down (Marea Britanie).

„Noi nu am identificat sursa sa exactă”, a adăugat el în interviul acordat postului Sky News, precizând că guvernul britanic a folosit o „serie de alte surse pentru a ajunge la concluziile sale”.

Londra a atribuit Rusiei responsabilitatea pentru otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal - care a activat în beneficiul serviciilor secrete britanice - şi a fiicei sale, Iulia, cu o substanţă neurotoxică la 4 martie la Salisbury (sud-vestul Marii Britanii), afirmând că este „singura explicaţie plauzibilă”.

Moscova la rândul său a dezminţit aceste acuzaţii, care au condus la cea mai gravă criză diplomatică Est-Vest de la încheierea Războiului Rece şi la expulzarea în total a circa 300 de diplomaţi de ambele părţi.

„Sarcina noastră este de a furniza dovezi ştiinţifice pentru identificarea agentului neurotoxic în cauză, dar nu este treaba noastră să spunem unde a fost produs”, a declarat Gary Aitkenhead.

El a apreciat totuşi că fabricarea acestui agent neurotoxic necesită 'metode extrem de complexe, ceva ce ţine doar de capacitatea unui actor statal'.

Totodată, responsabilul britanic a respins acuzaţiile Moscovei potrivit cărora agentul neurotoxic ar proveni dintr-un laborator militar britanic. „Este absolut imposibil să vină de la noi sau să fi părăsit zidurile noastre”, a asigurat Gary Aitkenhead, referindu-se la laboratorul din Porton Down.

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat luni că otrăvirea lui Serghei Skripal „ar putea fi în interesul guvernului britanic, care se află într-o poziţie inconfortabilă, neavând capacitatea de a-şi îndeplini promisiunile făcute alegătorilor în condiţiile Brexit-ului”.

FOTO: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri