Arseni Iațeniuk, desemnat premier al Ucrainei

Data publicării:
iateniuk - 6449845-AFP Mediafax Foto-Sergei SUPINSKY

FOTO: MEDIAFAX

De altfel, pentru a veni în sprijinul noii puteri, Statele Unite au anunţat un împrumut de un miliard de dolari pentru Ucraina. Economia ucraineană ar avea însă nevoie de 35 de miliarde de dolari.

Consiliul Pieţei Independenţei, din care fac parte liderii politici proeuropeni, reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi grupuri extremiste, l-a desemnat miercuri pe Arseni Iaţeniuk pentru funcţia de prim-ministru.

Zeci de mii de oameni au fost prezenţi în Piaţa Independenţei, acolo unde reprezentanţii protestatarilor au anunţat noul cabinet. În fruntea lui a fost ales Arseni Iaţeniuk, lider al Partidului Patria, din care face parte şi Iulia Timoşenko. În mandatul acesteia de premier, Iațeniuk a ocupat fotoliul de ministru de Externe.

Noul premier a avertizat de la început că noul guvern va fi unul de sacrificiu. Liderul partidului Batkivşcina (Patria)Arseni Iaţeniuk, a apreciat că Ucraina este în pragul unei catastrofe naţionale şi a afirmat că noul guvern va fi nevoit să ia măsuri nepopulare pentru a ieşi din criză. El a subliniat că scopul principal al noului guvern va fi de a „stabiliza" ţara. 

Vom lua măsuri extrem de impopulare pentru că guvernul şi preşedintele de dinainte erau atât de corupţi încât ţara se află într-o situaţie financiară disperată. Suntem pe marginea dezastrului, iar acesta este guvernul sinucigaşilor politici. Aşa că: Bine aţi venit în iad!”, a declarat Iațeniuk pentru BBC.

Pe de altă parte, el a atras atenţia că noua conducere a ţării se va opune din toate puterile încercărilor de secesiune:

„Ucraina va rămâne unită. În ciuda forţelor din interiorul ţării care încearcă să separe ţara vom face tot ceea ce putem pentru a păstra unitatea şi integritatea teritorială a ţării mele.

- Ce spuneţi de forţele separatiste din Crimeea? Sunteţi îngrijoraţi de ele?

- Le vom face faţă”.  

Toate acestea se întâmplă în timp ce preşedintele destituit al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost dat în urmărie internaţională. Fostul lider al Ucrainei este de negăsit, dar unele surse din presa rusă spun că acesta ar fi ajuns deja în Rusia, dar Kremlinul a infirmat.

Noul cabinet va fi supus unui vot în Parlament şi va conduce Ucraina până după 25 mai, data alegerii unui nou preşedinte.

Un mort și 20 de răniți în Crimeea

Între timp, tensiunea creşte tot mai mult în sud-estul ţării. La Simferopol, în Crimeea, un om a murit călcat în picioare şi 20 au fost răniţi în busculada creată în faţa Parlamentului regional.

În faţa Parlamentului din Simferopol au stat faţă în faţă două tabere de protestatari, despărţite de cordoane de poliţie. De o parte, tătarii, care cer autorităţilor din Crimeea să asigure unitatea Ucrainei şi să nu alimenteze ideile de secesiune. De cealaltă parte, cei nemulţumiţi de schimbarea regimului la Kiev au fluturat steagul Rusiei.

„Această orgie din Ucraina este inacceptabilă şi trebuie să înceteze. Trebuie să ne organizăm pentru a ne apăra”, a declarat liderul partidului Blocul rus, Ghennadi Basov.

La Sevastopol, unde este staţionată flota Rusiei, au fost sporite măsurile de securitate, iar jurnaliştii străini aflaţi în oraş spun că miliţiile pro-ruse fac controale pe străzi.

Trei președinți pentru unitatea Ucrainei

Primii trei preşedinţi ai Ucrainei, Leonid Kravciuk, Leonid Kucima şi Viktor Iuşcenko au denunţat orice apel de rupere a Crimeei de ţară şi au atras atenţia că acesta este un scenariu politic periculos pentru întreaga regiune.

Peninsula Crimeea a făcut parte din teritoriul rus, dar a fost cedată în 1954 Ucrainei, la acea vreme republică în componenţa Uniunii Sovietice. De atunci, este motiv de dispută între Kiev şi Moscova.

Şi la Harkov, în estul ţării, locuitorii care nu recunosc noile autorităţi de la Kiev au arborat steagul Rusiei pe clădirea primăriei.

În acest context, preşedintele Vladimir Putin a cerut armatei din centrul şi vestul ţării să fie în stare de alertă. Totuși, Rusia a dat asigurări că nu va interveni în afacerile interne ale Ucrainei.

Avertisment Saakașvili: Rușii văd în Crimeea o punte de legătură cu Transnistria

Un semnal de alarmă trage şi fostul preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili, unul dintre liderii din regiune care a simţit pe pielea sa ce înseamnă supărarea rusă.

Vestea cea proastă este că Putin va întreprinde acțiuni în Crimeea. Vestea cea bună este că ucrainenii deja știu ce va face acolo. A testat asta în Osetia de Sud și Abhazia”, a declarat Saakașvili.

În plus, fostul lider georgian este de părere că Moscova vede Crimeea ca pe o punte de legătură între Transnistria și teritoriul Federației Ruse, iar acesta este unul dintre motivele pentru care ruşii nu vor renunţa la influenţa pe care o au în această regiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri