Arseni Iațeniuk, premierul Ucrainei: Crimeea a fost, este şi rămâne teritoriu ucrainean

Data publicării:
arseni iateniuk crop

 

„Vecinii noştri ruşi au comis o agresiune nejustificată asupra teritoriului nostru naţional. Crimeea a fost, este şi va rămâne teritoriu ucrainean”, a spus Arseni Iaţeniuk.

În interviul acordat pentru Bild, Iaţeniuk spune că mizează pe o mediere a OSCE şi pe ajutorul ONU în vederea găsirii unei soluţii paşnice pentru acest conflict.

„Am lansat discuţii multilaterale, deoarece Rusia a refuzat să purtăm discuţii în doi. Vom utiliza toate instrumentele dreptului internaţional pentru a rezolva această problemă. Nu vreau o nouă Abhazie în Crimeea”, a continuat el, referindu-se la provincia georgiană care a fost ajutată de Rusia să se separe de autorităţile de la Tbilisi.

Presiunile diplomatice asupra Rusiei s-au intensificat luni, în timp ce Kievul acuză Moscova că aduce tot mai mulţi militari în Crimeea, scrie Mediafax.

În ultimele 24 de ore, Rusia a trimis în Crimeea zece elicoptere de luptă şi opt avioane de transport, potrivit autorităţilor de la Kiev.

Kievul a acuzat luni Moscova că a emis un ultimatum militarilor ucraineni, ameninţându-i că vor fi atacaţi dacă nu se vor preda. Această informaţie a fost dezminţită de partea rusă.

La rândul său, Uniunea Europeană a ameninţat Rusia cu revizuirea relaţiilor bilaterale dacă Moscova nu va lua măsuri pentru detensionarea crizei din Ucraina.

Liderii europeni se vor reuni joi, la Bruxelles, într-un summit extraordinar. Marţi, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, se va întâlni cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pe tema situaţiei din Ucraina.

Potrivit unor surse diplomatice, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, s-a întâlnit luni seară cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la Geneva. Frank-Walter Steinmeier urmează să aibă întrevederi, marţi, cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi cu preşedintele în exerciţiu al OSCE, Didier Burkhalter.

Potrivit Washingtonului, Moscova deţine în prezent controlul operaţional total asupra Crimeei. Luni, toate bazele militare ucrainene erau încercuite de militari neidentificaţi care acţionau în sprijinul autorităţilor proruse, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri