Articol din Tratatul UE invocat în premieră. Franța cere ajutorul militar al țărilor din UE

Data publicării:
JEAN-ives le drian - ministru francez aparare - GettyImages-497110870

©FOTO: Gulliver/GettyImages

Jean-Yves Le Drian a invocat un articol din tratatele europene, 42-7, care menționează solidaritatea în caz de agresiune împotriva unei țări membre.

Franța nu va putea fi singură în aceste teatre”, a spus Le Drian, în cursul unei reuniuni a miniștrilor europeni ai apărării, care se defășoară la Bruxelles.

Informația a fost difuzată de France-Presse, care citează surse diplomatice din anturajul ministrului.

Este pentru prima oară când un stat membru UE invocă acest articol, asemănător cu celebrul articol 5 din Tratatul NATO la care SUA au recurs după atentatele de la 11 septembrie 2001 și a cărui activare a permis intervenția NATO în Afganistan. 

„Franța dorește să ceară sprijinul partenerilor săi europeni - cu titlu bilateral - în limita mijloacelor de care dispun, în lupta împotriva Daech (acronimul arab al Statului Islamic - n.r.) în Irak și Siria și o participare militară sporită din partea statelor membre în teatrele de operațiuni unde participă Franța”, a declarat ministrul. 

„Franța cere asistență în acest moment dificil, în care este atacată Uniunea Europeană. Cred că răspunsul UE trebuie să fie DA”, a opinat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, care prezidează reuniunea miniștrilor apărării. „Ar trebui să trimitem un mecanism clar de unitate și solidaritate”, dar Franța „va trebui să specifice natura asistenței și a ajutorului așteptat”, a adăugat ea. 

O decizie oficială în această privință nu este de așteptat, totuși, marți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri