Asasinarea unui tânăr sub ochii unor copii de şase ani bulversează Amsterdamul

Data publicării:
amsterdam olanda ploaie turism vacante
FOTO: Shutterstock

Asasinarea cu sânge rece, cu o armă automată, a unui tânăr în vârstă de 17 ani, sub ochii unor copii în vârstă de şase ani, bulversează Amsterdamul, un oraş tolerant în privinţa drogurilor, în care se poartă un crud război între ganguri, scrie AFP.

amsterdam olanda ploaie turism vacante
FOTO: Shutterstock

Doi bărbaţi înarmaţi şi mascaţi au pătruns şi au deschis focul, pe 26 ianuarie, către ora locală 19.00 (20.00, ora României), într-un centru comunitar din cartierul muncitoresc Wittenburg, unde Mohammed Bouchikhi le dădea lecţii de gătit unor copii în vârstă de şase ani, potrivit News.ro.

Tânărul a fost ucis cu un glonţ în coloana vertebrală. Alt bărbat şi o tânără au fost şi ei răniţi sub ochii îngroziţi ai copiilor.

Centrul se află la doi paşi de ”cartierul roşu” din Amsterdam, unde prostituţia şi puncte de vânzare a canabisului legale atrag zilnic mii de turişti curioşi.

Peste 1.000 de persoane au asistat miercuri la funeraliile lui Mohammed Bouchiki, al cărui corp a pornit apoi către Maroc, unde urma să fie înhumat. Numeroşi oameni care nu puteau să intre în Moscheea Nasr s-au rugat pe străzi, în oraş, pe o ploaie torenţială.

”L-au împuşcat cu sânge rece. Este de neînţeles”, a declarat în timpul funeraliilor unchiul tânărului, Oulad Ali.

”Puţin contează că este vorba de droguri, de ganguri sau de bani”, a declarat Nico Kras, care a cunoscut bine victima. În opinia sa, Mohammed Bouchikhi era ”un băiat bun”, care s-a dus la Calais, în 2015, să ajute refugiaţii.

Poliţia din Amsterdam a consolidat securitatea în cartier, avertizând că este prea devreme să lege acest asasinat de războiul drogurilor.

Locuitorii sunt de aceeaşi părere - este vorba despre o ”simplă” încăierare de stradă care a luat o întorsătură violentă, poate legată de droguri sau de o problemă de bani, dar care nu are nimic a face cu gangurile, cred ei.

ARME DE RĂZBOI

Departe de ochii turiştilor, mai multe asasinate au fost comise în ultimii ani în oraşul olandez de ganguri rivale care-şi dispută controlul asupra profitabilului trafic de droguri.

Astfel, în 2016, capul unui bărbat cunoscut de poliţie a fost găsit în faţa unui bar de droguri şi asociat mediilor criminale din Amsterdam, la o zi după descoperirea restului curpului acestuia într-o maşină arsă.

Atacul armat din ianuarie i-a alertat în mod dureros pe locuitorii Amsterdamului cu privire la circulaţia armelor de războ,i precum puşti de asalt de tip AK-47.

”Faptul că asasinii lui Mohammed pot să intre într-un centru comunitar plin de copii şi să deschidă focul cu o puşcă automată ne îngrijorează enorm”, a declarat Oulad Ali.

”Moartea lui Mohammed este un şoc enorm. Eu am o fiică în vârstă de nouă ani şi nu pot nici măcar să o trimit în centrul nostru comunitar de cealaltă parte a drumului”, a declarat o locuitoare din cartier, care a preferat să rămână aninimă. ”Frica domneşte cu adevărat aici”, adaugă ea.

”Există o creştere îngrijorătoare a folosirii armelor automate”, ”violenţa trebuie să înceteze”, a insistat Reinier van Dantzig, liderul partidului politic D66 la Amsterdam.

Erik Heijdelberg, care conduce un centru de tineret la Amsterdam, dă vina pe explozia numărului de turişti şi impactul ei asupra ”economiei drogului”, o tentaţie a tinerilor relativ săraci dintr-un cartier ca Wittenburg.

”Aceşti tineri trăiesc la mai puţin de trei minute cu scuterul de centrul oraşului”, unde circulă ”cocaină şi pilule”.

Într-un cotidian din Amsterdam, Het Parool, el spune că se teme de ”un conflict care nu va face decât să se înrăutăţescă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri