Atac armat într-un tren pe ruta Olanda-Franţa: Atacatorul avea legături cu islamiştii, potrivit presei

Data publicării:
tran franta-1


ACTUALIZARE ORA 14.00

Identitatea reală a agresorului nu a fost confirmată. Ministerul de Interne al Franţei a precizat totuşi că ar putea fi vorba despre un cetăţean marocan, aşa cum presa a relatat deja.

"Bărbatul este acum în arest şi se află în custodia brigăzii antitero. În prezent, este audiat, iar audierile ar putea dura până diseară. Vreau să manifestăm prudenţă în ceea ce proveşte identitatea sa, pentru că aceasta nu a fost stabilită cu certitudine. Dacă identitatea pe care a declarat-o va fi confirmată, va corespunde cu cea a unui bărbat cetăţean marocan. Autorităţile spaniole au transmis serviciilor de informaţii franceze, în februarie 2014, că bărbatul este adeptul mişcării islamiste radicale. Ancheta, desfăşurată în colaborare cu poliţia şi agenţiile de informaţii europene, ar trebui să stabilească traseul parcurs şi călătoriile făcute de acest terorist", a spus Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne, într-o conferinţă de presă.

Marocanul de 26 de ani le-ar fi spus poliţiştilor că plănuia un jaf în tren şi că ar fi găsit într-un parc din Bruxelles un rucsac în care erau toate armele. Acum anchetatorii încearcă să stabilească exact identitatea barbatului, pentru că el a declarat mai multe nume. 

Suspectul este în custodia autorităţilor franceze care desfăşoară o anchetă la care participă, de asemenea experţi ai departamentului de luptă împotriva terorismului. 


Marocanul de 26 de ani care a deschis focul, ieri, într-un tren de mare viteză în Belgia ar fi fost adeptul islamismului radical şi era cunoscut serviciilor de informaţii franceze, relatează cotidianul El Pais. Mai mult, CNN precizează, citând surse de Paris, că bărbatul era adept al Statului Islamic.

Informaţiile n-au fost confirmate deocamdată de autorităţile franceze, dar jurnaliştii se bazează pe faptul că atacatorul ar fi locuit în Spania până în 2014, ar fi călătorit apoi în Siria, de unde s-a întors în Europa şi s-a stabilit în Franţa.

Atacatorul era în vizorul serviciilor secrete franceze şi spaniole 

Era de mai multă vreme în vizorul serviciilor secrete franceze şi spaniole pentru că existau informaţii conform cărora ar fi avut legături cu radicalii islamişti. Mai mult, martorii le-au povestit jurnaliştilor că atacul părea foarte bine pregătit şi că nu a fost dus la bun sfârşit pentru că una dintre arme s-ar fi blocat. De aici şi ideea că atacatorul ar fi fost instruit într-o tabără de antrenament a Statului Islamic.

Premierul belgian a catalogat incidentul drept un act de terorism, dar Franţa, pe teritoriul căreia a fost arestat individul, nu s-a pronunţat în această privinţă. Totuşi, la anchetă participă şi departamentul antitero.

Premierul belgian a catalogat incidentul drept un act de terorism, dar Franţa, pe teritoriul căreia a fost arestat individul, nu s-a pronunţat în această privinţă. Totuşi, la anchetă participă şi departamentul antitero.

Atacatorul ar fi locuit în Spania până în 2014, ar fi călătorit apoi în Siria, de unde s-a întors în Europa şi s-a stabilit în Franţa. Cetăţeanul marocan a fost transportat în această dimineaţă la o secţie de poliţie de lângă Paris.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 18.00, când trenul de mare viteză care făcea legătura între Olanda şi Franţa se afla încă pe teritoriul Belgiei.

Atacatorul a fost descris de poliţia franceză drept un bărbat de 26 de ani de origine marocană. La un moment dat, tânărul a început să tragă cu un pistol. El a rănit trei persoane. Când încerca să încarce un Kalaşnikov, a fost pus la pământ de doi soldaţi americani aflaţi în vagon.

Spencer (soldatul american rănit, n.r.) a alergat vreo 10 metri ca să-l prindă pe tip. Nici nu ştiam dacă arma îi merge sau nu. Spencer doar a alergat şi, dacă cineva ar fi fost împuşcat, ar fi fost Spencer cu siguranţă. Suntem foarte norocoşi că nu a fost nimeni ucis”, a declarat Alek Skarlatos, soldat american.

Am început să-l legăm pe atacator, dar, în timp ce făceam asta, a scos un cuţit şi l-a tăiat pe Spencer pe ceafă, aproape i-a tăiat degetul. Spencer l-a ţinut şi, până la urmă, l-am ţinut sub control”, a spus Chris Norman, martor.

Cei care au ajutat la imobilizarea atacatorului au fost medaliaţi şi felicitaţi de către autorităţile franceze.

Alături de preşedinte şi de premier, vreau să-mi exprim mulţumirea faţă de aceşti doi pasageri americani care au fost extrem de curajoşi, care au dat dovadă de mult curaj într-o situaţie dificilă. Vreau să transmit toată recunoştinţa mea şi a tuturor pentru că şi-au păstrat mintea limpede, în caz contrar riscam să ne confruntăm cu o tragedie teribilă”, a spus Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne.

Nivel ridicat de alertă teroristă în Franţa 

Suspecul a fost reţinut când trenul a oprit în gara Arras, din nordul Franţei. Asupra sa au fost găsite mai multe arme de foc şi arme albe, a declarat o sursă din cadrul poliţiei franceze pentru AFP. Bărbatul era în vizorul agenţiilor de informaţii franceze.

Premierul Belgiei a afirmat, printr-un mesaj pe Twitter, că atacul a fost unul terorist. Autorităţile de la Paris au început o anchetă.

Ca de fiecare dată când are loc un atac cu caracteristici de atentat terorist, vom acţiona cu deosebită atenţie şi precizie”, a mai spus ministrul francez de Interne.

Nivelul de alertă teroristă din Franţa este în continuare ridicat, ca urmare a valului de atentate din acest an. 

După atacurile de la Charlie Hebdo şi de la magazinul evreiesc comise la Paris în ianuarie, în luna iunie, un adept al Statului Islamic şi-a decapitat şeful şi a încercat să arunce în aer un depozit de chimicale din sudul Franţei.

Franţa demonstrează, în urma atentatului de ieri din trenul de mare viteză, că are o mare problemă de securitate, este de părere expertul Hari Bucur Marcu. În direct la Digi24, el a precizat că autorităţile din Franţa par incapabile să gestioneze terorismul internaţional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri